Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Lysande utsikter (Great Expectations, 1946)

Felfri klassiker, troligen den bästa filmatiseringen av en Dickens-roman, eller någon roman överhuvudtaget, i filmhistorien. Berättelsen om den ödmjuka sonen till en smed ute på landsbygden som via en anonym sponsor får chansen att bo i London och växa upp som en ”gentleman” är i Leans händer en osannolikt klanderfri produktion där inte en enda sekund tagits för given. Från den karga inledningen på de dimmiga åkrarna till det symboliska ”solskensslutet” är det en uppvisning i perfekt regi, oklanderligt skådespeleri, exceptionellt foto och fantastisk scenografi. Växlar ständigt mellan det oskuldsfulla och mystiska, det idealiskt lyckliga och det rent obehagliga; filmen innehåller några av filmhistoriens allra mest suggestiva och kusliga scener.

Tillägg (2023):  Det är förundransvärt hur lätta händer Lean har i den här filmen (han är verkligen ”lean”, i det här fallet). Han överdriver aldrig någonting – filmen har tempot av ett viktorianskt mysterium, med långsträckta, spänningsfyllda ögonblick som bygger upp primal förväntan samtidigt som man ständigt undrar vad som kommer att hända härnäst. Inte förrän i slutet blir det helt klart att det hela har varit en kärlekshistoria som gått en enorm omväg; medan Pip är vår huvudkaraktär, är han en känslomässig kanal (omöjligt oskuldsfull också, underbart spelad av John Mills) som leder till Estella och Havisham, som är berättelsens verkliga intressepunkter, ödets två poler, slutmålet för Pips hela strävan – att besegra den självförvållade cynismen och bitterheten hos världens människor.

Även i djupaste mörker kommer livet att vara vad vi gör det till; yttre krafter kan inte stängas ute, även när de straffar dig för att du lever. Vi kan till och med glädja oss över världens rädsla och i våra egna livs bräcklighet, som den unge upptäcktsresanden som tror att han är odödlig – det finns inget behov av att den lågan dör; låt kärleken hålla den vid liv!!!!!

Jag tror att det är något sådant i alla fall.

En del av min tillgivenhet för den här filmen ligger i en gåta, Leans märkliga alkemi; det hela ser enkelt ut, men de känslomässiga underströmmarna är enorma och konstigt påtagliga. Jag tror att detta var Leans mest mystiska film, även om hans två sista filmer (En färd till Indien och särskilt den underskattade Ryans dotter) är värda att nämnas här just eftersom de frammanar en del av de märkligheter som finns mellan raderna i denna fantastiska film.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *