Oliver Twist (1948)

En av de bästa filmer som någonsin gjorts. Leans perfekta Charles Dickens-filmatisering är kanske till och med snäppet bättre än Lysande utsikter som han gjorde året innan, även om hans Oliver Twist får den filmen att framstå som Sound of Music. Detta är en rent mardrömslik vision av ett klassamhälles apokalyps. Oliver lever i en värld där nästan ingen verkar ha en enda ödmjuk sida; filmen är grym, från dess skoningslösa inledning, vidare genom den kalla och vårdslöst antisemitiska presentationen av Fagin (Alec Guinness ökända, om än fantastiska, prestation) ända till det ”lyckliga” slutet, som involverar en lynchande folkhop och en hängning. Med det sagt är det en överväldigande film full av stämningsfulla effekter i varje hörn och kanter, inklusive alla otäckheter, med starkt emotionellt patos. Genialiskt manus av Lean och Stanley Haynes som utnyttjar alla svagheter i Dickens berättelse och lyckas få in element av psykologisk realism i de på papperet endimensionella karaktärerna (och tycks till och med flörta med Dostojevskij mot slutet). Filmen är en uppvisning i perfekt, dessutom ekonomiskt, filmskapande både tekniskt och dramaturgiskt. Alla skådespelare i filmen är starka, även Davies i huvudrollen som utstrålar en komplett blandning av sårbarhet, intelligens, stolthet och utsatthet; ett mästerverk från början till slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *