Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Nju – eine unverstandene frau (1924)

Arketypiskt tyskt kammarspel från stumfilmseran som ger oss chansen att se mästarmötet mellan Emil Jannings och Conrad Veidt. Berättelsen är ett stycke typiskt borgerlig mjältsjuka om uttråkad hustru (Elisabeth Bergner) som faller för svårmodig poet (Veidt) vilket gör hennes svaga man (Jannings) förtvivlad. Energin i skådespeleriet är riktigt bra, men intrigen är långt ifrån överraskande. Blev mycket omtyckt av tyska kritiker när det begav sig dock och de kvarvarande versionerna av filmen (åtminstone den skruttiga 16mm-kopia på 56 min som finns på YouTube) är rimligen inte kompletta. Den arkiverade filmlängden är 2227 meter vilket kan vara allt från 64 till 81 min beroende på projektionshastighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *