Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Karate Kid – Sanningens ögonblick (The Karate Kid, 1984)

En klassisk ungdomsfilm från 80-talet som (olikt många andra) inte behöver värderas utifrån nostalgi – Ralph Macchio är New Jersey-killen som kommer till Kalifornien med sin snälla yuppiemamma och omedelbart faller offer för mobbare. Lösningen blir att bevisa sitt värde i en karateturnering och träningen kommer från hyreshusets vaktmästare (Pat Morita) en gammal japan som vet hur man blir karateproffs genom att tvätta bilar, slipa golv och måla staket. I grund och botten är detta en gammaldags sedelärande Disneyfilm men utförandet är lyhört och noggrant med oväntat välskrivna karaktärer och fina gestaltningar (även om man kan tycka att Macchio och dejten Elisabeth Shue pratar som medelålderssinglar till varandra). Filmen går en skicklig balansgång mellan ungdomsfilmens traditionella oskuldsfullhet och nya verkligheter; det är sanerat i jämförelse med 70-talets ”ungdom på glid”-filmer, och uppenbarligen återanvänder Rocky-regissören Avildsen givna tricks från den filmen, men fortfarande välskrivet och ambitiöst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *