★★œ, action, Sommartema, Video, VOD/Stream

💿 The Fast and the Furious (2001)

Är det lĂ€ge att bli nostalgisk för det tidiga 2000-talet?

Ouffff
. jag vet inte om jag Ă€r redo för det. Jag vet inte riktigt hur jag ska arbeta med en sĂ„dan nostalgi. Saknar jag grĂ€lla 70-talströjor i ljusa pasteller? Nintendo GameCube? MiniDisc?

NÀr The Fast and the Furious kom var jag femton och jag skrattade Ät tanken pÄ att se den. Jag var lÄngt mer vuxen Àn jag Àr idag. God smak skulle rÄda och med harr-harr-harrr-skratt skulle folkligt trams avfÀrdas.

ÄndĂ„ sĂ„g jag filmen, om Ă€n nĂ„gra Ă„r senare. Jag var runt nitton och hade inte riktigt vĂ€xt ner mig ordentligt men rĂ€tt skulle vara rĂ€tt. Jag provocerades av vad jag kallade för ”ytlighet” och en ”hip hop-usel kvinnosyn”, men tyckte melodramatiken var medryckande till nĂ„gon mĂ„n och slutet kallade jag ”rena rama grekiska tragedin”.

Eh. Hehe. Okej.

NÀr jag sÄg om filmen nu, en hÀrligt stilla och sval junikvÀll Är 2019, tyckte jag om den
 kanske inte mer Àn dÄ, men mycket mer okomplicerat.

Storyn kan jag inte sĂ€ga sĂ„ mycket om, för den Ă€r för tunn för att bli lĂ„ngrandig om och dessutom – tro’t eller ej – lite spoilerkĂ€nslig. TvĂ„ alfahannar har huvudrollen (Paul Walker och Vin Diesel), och ingen av dem litar helt pĂ„ den andra, men de mĂ„ste fortsĂ€tta gĂ€nga. That’s about it.

Det körs en hel del bilar i filmen, det kan ju ocksÄ vara vÀrt att nÀmna. Alla har Batman-komplex och har installerat konstiga mojÀnger som de styr via knappar i ratten. Paul Walker kan köra sÄ fort att vÀgen förvandlas till en konstig CGI-rymd, och nÀr som helst tror vi att han ska försvinna med eldspÄr som i Tillbaka till framtiden.

SĂ„, med all kĂ€rlek och respekt i vĂ€rlden, filmen Ă€r jĂ€ttetöntig. Inte minst för att den menar allt den sĂ€ger, och tycker att den Ă€r heeeelcoooool liksom. Manuset verkar vara skrivet av en tolvĂ„ring som chansar pĂ„ hur vuxna mĂ€nniskor beter sig. Vin Diesel insisterar pĂ„ att bara dricka Corona, som om det vore en ”tuffingöl”. Han har en tendens att sĂ€ga saker med inbyggd konstpaus, och ett malligt flin, och vad han Ă€n sĂ€ger sĂ„ sĂ€ger alla omkring honom ”oooooh!”

Det pÄgÄr ocksÄ en jÀkla massa pekande och vevande med armar filmen igenom. Ingen kan sÀga nÄgot utan att samtidigt fara ivÀg med armen som en meteorolog. Vin Diesel och Paul Walker beter sig som om delen av hjÀrnan som kontrollerar tal hÀnger ihop med den del som styr armrörelserna.

SĂ„, men, alltsĂ„. Till min förvĂ„ning tycker jag Ă€ndĂ„ att den hĂ€r filmen Ă€r ganska gullig – sĂ€rskilt i jĂ€mförelse med högen uppföljare som blev mer och mer McTestosteron och (till skillnad frĂ„n hur de sĂ„ldes) inte alls speciellt ”kul”. Jag gillar det ansprĂ„kslösa mysteriet som ligger till grunden för allt i den hĂ€r filmen – vem Ă€r det som rĂ„nar en massa lastbilar fulla med DVD-spelare?

Oooh! DVD-spelare!

Naturligtvis krĂ€ver detta grova brott gigantiska polisresurser – frĂ„ga vem som helst i mellanstadiet. Vin Diesels gĂ€ng Ă€r onekligen misstĂ€nkta, för i en scen sĂ„ hyr de film och poppar popcorn tillsammans. Fredagsmys liksom. Men vart kommer DVD-spelaren ifrĂ„n vaaa?

Fredagsmys kÀnns nu kanske inte som nÄgot som professionella rÄnare skulle syssla med, men jag förstÄr att en tolvÄring inte ifrÄgasÀtter det.

SÄ, med det sagt, denna film rekommenderas helt klart frÄn femton Är. Och nedÄt.

FREDRIK FYHR


Fotnot. Under resten av sommaren kommer ”sommarfilmer” att recenseras. Passar bĂ€st sĂ„.