Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

De utvalda (Runaway Jury, 2003)

Ambitiöst men plottrigt rättegångsdrama efter en John Grisham-roman. Tematiken är USA:s vapenlagar och intrigen cirkulerar kring ett åtal där en änka till en börsmäklare mördad i en attack stämmer vapentillverkarna – John Cusack och Rachel Weisz är ett par som av oklar anledning infiltrerar juryn för att spela försvars- och åtalsadvokaterna mot varandra. Den förstnämnde (Dustin Hoffman) är hederlig och rättrådig medan den andre arbetar för en agent (Gene Hackman) som i hemlighet riggat juryn och nu övervakar allt genom högteknologisk utrustning, allt för att å vapenföretagens vägnar vinna målet. Hänger alla med så långt? Halvvägs in i filmen är man glad bara för att man inte kollrats bort av denna uppvisning i omständigheter utan självklar kärna – trots den omständliga storyn så är berättelsen inte speciellt trovärdig, och regissören Fleder verkar inte ha någon strategi för att handskas med den formella komplexiteten. En busslast bra skådespelare gör filmen sebar, och storyn är i grund och botten bra, men filmen hade kunnat vara både djupare där den nu är ytlig och mer tillgänglig där den nu är onödigt krånglig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *