Fågel blå (The Blue Bird, 1940)

Technicolor-tagning av Maurice Maeterlincks pjäs, gjord av Fox som ett svar på Trollkarlen från Oz. Dragplåstret är Shirley Temple som bortskämd flicka som tillsammans med sin bror förs iväg från sin svartvita vardag till ett färgsprakande äventyr, på jakt efter lyckan i form av en symbolisk blå fågel. Sagans suggestiva atmosfär, som Maurice Tournier gjorde till något vackert i sin stumfilmsversion från 1918, förvrids i färg och ljud till något mer konkret och därför lätt obehagligt – det finns många sekvenser här som är rätt stötande, om inte av inte den ena anledningen så den andra. Påkostat och intressant, om än rätt mekaniskt; det var ingen överraskning att denna film floppade. 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *