Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Hitta Nemo (Finding Nemo, 2003)

2003 var inte ett särskilt bra filmår, särskilt inte för Hollywoodfilmer. Hitta Nemo är ett undantag, men kändes å andra sidan som en tidlös klassiker vid ankomsten. I en sommar full av generisk snabbmat är det en djupt gripande historia byggd på en klassisk struktur som är häpnadsväckande välutvecklad.

Produktionen började redan 1997, och det är en av få filmer av det här slaget som har börjat med ett färdigt manus; Andrew Stanton hade en fäbless för havet, var själv småbarnsförälder, och man kan se att manuset kommer från hjärtat. Röstbesättningen var också noggrann; Stanton lät William H. Macy göra hela filmen innan han betalade av honom för Albert Brooks, varpå filmen fann hela sin ton.

Det finns något symfoniskt med det, sättet en sak påverkar helheten; det går tillbaka till Disneyklassikerna från 1940-talet. Så blev också Hitta Nemo extremt populär och älskad – den har den där it-faktorn; mytiska triggers aktiveras i den, känslan av att man tittar på något som inte bara talar till en själv utan till alla i salongen och, kanske, till hela världen; i filmens omöjligt rena hav, i detta drömska tillstånd av tidlös fishvana, kan alla våra förhoppningar och rädslor utspela sig; vi vill stanna där. Eller, vi vill åtminstone åka dit i våra drömmar.

Jag måste anta att Stanton hann bearbeta manuset i det oändliga, för det är löjligt uppfinningsrikt. Det är en klassisk äventyrsberättelse, en mytologisk quest, och varje koncept, varje beat kommer direkt ur läroboken ”Hur man skriver en film”. Men! Varje karaktärsdrag och varje vändning i handlingen är antingen det mest rimliga, det mest oväntade eller det mest smärtsamt avslöjande som man kan tänka dig. Mina nördiga ögon tåras när Marlin berättar om sin färd för sköldpaddsbarnen, så att den fortsätter att spridas genom havet. Jag blir så oerhört rörd, inte så mycket av scenen i sig som vilken fantastisk intriglösning det är.

Jag vet att man inte kan få allt, men jag önskar att tredje aktens final på något sätt kunde sluta lika briljant som allt som föregår den. Den är robust och välgjord, men verkar hålla på lite för länge med tanke på att vi ändå förväntar oss ett lyckligt slut som sedan blir lite för lyckligt. Detta är vanligtvis det som hindrar mig från att till 100 % omfamna de moderna Pixar-klassikerna; i slutändan måste de någonstans luta sig ner och gynna barnen och erbjuda en ostlik harmoni som saknar det mesta av den personlighet och intelligenta som föregick den. Detta var inte vad Walt Disney föreställde sig när han ville skapa fullängdsanimerade ”familjefilmer”. Snarare såg han dem som ”universella” filmer, filmer som verkligen kunde tillfredsställa vem som helst. Det är därför så många av de äldre är så läskiga! Idag undviker många föräldrar att visa Snövit för sina barn eftersom de inte klarar av att det finns läskiga saker i den, och att deras barn kommer att reagera på det.

Visst tar jag emot ett lyckligt slut, och Disney levererade mer eller mindre alltid ett, men vi behöver inte gå hela kvarteret runt för att försäkra oss om att varje liten papperskorg är tömd och varje träd har en fågel som sjunger, absolut ingen skilde sig eller blev ens arg. Publiken måste lämna filmen med en känsla av det finns någon mystik kvar. Hitta Nemo, hur bra den än är, ger oss inte det.

Men jag tänker inte sluta på en negativ punkt. Hitta Nemo är en underbar film och om jag kunde resa tillbaka till 2003 skulle jag se den om och om igen på bio, som en fisk i en skål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *