Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

đŸ“Œ Kungen kommer tillbaka (1966)

mini3star 

Bortglömd kultfilm i Buñueltraditionen om en fredlig ornitolog som under första vĂ€rldskriget skickas till en fransk smĂ„stad för att desarmera en bomb som tyskarna gömt – istĂ€llet trĂ€ffar han ett par galningar som rymt frĂ„n dĂ„rhuset som tror han Ă€r deras kung. Om inget annat Ă€r detta en story du inte hört förut! Den absurda, flummigt ogĂ€ngade intrigen rör sig genom vĂ€ldigt mycket franskt, högstĂ€mt trams och överlag pĂ„gĂ„r det lite vĂ€l lĂ€nge, med tanke pĂ„ att budskapet Ă€r relativt simpelt (krig Ă€r den sanna galenskapen!) Men det Ă€r lĂ€tt att förstĂ„ varför denna sĂ€regna film blev populĂ€r nĂ€r det begav sig, sĂ€rskilt som gladlynt pamflett mot Vietnamkriget.

Le roi de coeur. 1966 FRANKRIKE/ITALIEN 102 min. fÀrg/35mm/1.66:1. R: Philippe de Broca. S: Alan Bates, Jacques Balutin, Daniel Boulanger, Pierre Brasseur, Jean-Claude Brialy, GeneviÚve Bujold, Pier Paolo Capponi, Adolfo Celi, Françoise Christophe, Daniel Prévost, Madeleine Clervanne, Marc Dudicourt, Julien Guiomar, Palau, Micheline Presle, Michel Serrault.


försökigen

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *