Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

đŸ“ș Tre kronor – avsnitt 118

En groggy doktor Roland lÄtsas som att det regnar


Avsnitt 118. Sten börjar dagen med att skamma Eivor och försöker bota Lill-Klas fyrtiogradiga feber med kristen healing. Clark har blivit galen i Jesus och Larry gĂ„r med i FramgĂ„ngskyrkan för att ta reda pĂ„ mer om Sten, ”undercover”. Taggen har stulit tillbaka sin tavla frĂ„n Sten som istĂ€llet hittar en tavla pĂ„ Hitler pĂ„ vĂ€ggen. Sten krossar den ondskefullt och försöker sedan se samlad ut. Strax dĂ€refter beordrar han sina undersĂ„tar att hitta, men inte ”straffa”, den skyldige innan det kommande vinterdopet, den ”heliga stund” dĂ„ alla ska ”ingĂ„ i gemenskapen”. Farhad pushar Shaisteh om att flytta tillbaka till Iran. Jackie Ă€ter oförklarligt en pĂ„se Polly. Kassler förhör en groggy doktor Roland som röker cigarill och lĂ„tsas som om det regnar. Larrys försök att sĂ€lja FramgĂ„ngskyrkans skit Ă€r en patetisk uppvisning. Ännu mer patetisk Ă€r Kotten som nu Ă€r officiell uteliggare – de gamla musketörerna i Blackeberg har en trĂ„kig scen vid en Ă„tervinningsstation. Det visar sig att Lill-Klas har en lĂ„ngt gĂ„ngen öroninflammation – Sten jagar ikapp Eivor pĂ„ sjukhuset som vanligt och har en typisk passiv-aggressiv pratstund med Jackie, som samtidigt fĂ„tt reda pĂ„ att hennes barn inte varit i skolan pĂ„ en vecka (eftersom de blivit Stenbots). Eftersom Janet fortfarande lever strömlöst köper Larry en husvagn dĂ€r familjen – och Kotten – kan ha en mysig middag i vintertid. Alla utom Janet, som surt stĂ„r ute i kylan och Norton som inte fĂ„r komma in eftersom han kallat Larry för dum. Kidsen i FramgĂ„ngskyrkan diskuterar ett straff för Taggen och Clark bestĂ€mmer sig för att bygga en övertydligt blinkande bomb som han dĂ€refter monterar i Taggens brevlĂ„da. Gunvor gaggar med Birgitta om mĂ€n. Eivor vĂ„gar inte gĂ„ hem sĂ„ hon tar sig ett gagg med Gunvor hon med. Gunvor tycker att Eivor ska flytta hem till henne, men istĂ€llet för att göra det direkt gĂ„r Eivor hem till Sten som tvingar henne att sova i skafferiet igen. Kassler har tagit sig ett snack med myndigheten och det visar sig att det kan bli svĂ„rt för Shaisteh att stanna i Sverige eftersom Farhad outat för myndigheterna att de ljugit nĂ€r de sökte asyl. Även Norton har ett gagg med Gunvor, ett hĂ„rt snack om moral. Det visar sig att Jackie Ă€ter en massa Polly för att hon kanske Ă€r gravid. Taggen ska gĂ„ och hĂ€mta kvĂ€llspost nĂ€r Samuel i sista stund rĂ€ddar honom frĂ„n bomben som gĂ„r av. De stirrar pĂ„ brevlĂ„dan som pyr hotfullt.


Krediterad manusförfattare: Gunnar Svensén

Krediterad regissör: Richard Holm


Kommentar

Ett sÄdant avsnitt dÀr inget hÀnder förutom att folk gÄr runt och gaggar. Av nÄgon anledning ska alla flytta ut och in hos var och varannan. Nu hade de behövt Reines flyttfirma.

Otroligt störigt att Gunvor ber Eivor gÄ hem och hÀmta en massa onödigt skit nÀr hon Àr pÄ burgern för att hon inte vÄgat gÄ hem till att börja med.

Janet skrattar uppenbarligen pĂ„ riktigt nĂ€r Larry adlibbar sin ”the king”-replik.

Var Polly en officiell sponsor? Jackie har en del matchande blÄ och lila klÀder.

Gunvor och Norton fÄr nÀstan till en riktigt bra scen nÀr de har sitt gagg.


Citat

“SĂ„nt dĂ€r gĂ„r ju över. Det Ă€r ju som
 ska” / Larry

”My name is King
 Larry the King!” / Larry

”Du fĂ„r va min bodyguard
 du och Jesus” / Tanja

”Du kan ju inte jĂ€mföra en sekt med en brĂ€da pĂ„ hjul” / Norton

”Ni kommer brinna i helvetet allihop!” / Doktor Roland, nĂ„got profetiskt

”Ska ja fĂ„ spöa honom?!” / Janet missförstĂ„r Larrys ”surprise” och tror det Ă€r Kotten och inte husvagnen.

”Spring och panta nĂ„gra burkar eller nĂ„t…!” / Janet till luffar-Kotten.

Pamela: Du brukar vÀl inte Àta godis!
Jackie: NĂ€e…!
/ Inte alls forcerad dialog

Eivor: Sten kommer att bli galen!
Gunvor: Bli galen, han har varit galen hela sitt liv du.

”Det var det sjukaste jag varit med om!” / Samuel

”Han Ă€r sjuk i huvet!” / Clark om Taggen.


SĂ€song 10


Tre kronor

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *