Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

💿 St. Petersburgs sista dagar (1927)

Eller: Allt du skulle vilja veta om kommunistisk propaganda men varit för skraj att frÄga om.

Pudovkins St. Petersburgs sista dagar Àr inte den allra mest livsavgörande sovjetiska montagefilmen att se, men den ingÄr definitivt i kompendiet. Liksom Eisensteins Dagar som skakade vÀrlden gjordes den för att fira oktoberrevolutionens tioÄrsdag, och den fungerar som ett slags rysspropagandans Greatest Hits.

Vi börjar med fattiga bönder som inte har mat pĂ„ bordet under det förgrymmade tsarvĂ€ldet – de ryska fĂ€lten lika tidlösa som bilden av proletĂ€ren med sitt stenstodsansikte. Filmens första replik kommer frĂ„n en pojke som kommer springande över ett fĂ€lt: ”Mor dör!”

Roligare Ă€n sĂ„ kan man ju ha, men nu Ă€r livet som det Ă€r innan den helga revolutionen. Den oupplyste mannen mĂ„ste vanka sig in till St. Petersburg för att tjĂ€na ett uppehĂ€lle. Det leder till en hel del bilder pĂ„ statyer och torg – vi gör hĂ€r en utflykt till stadssymfonin, den idag bortglömda dokumentĂ€ra genren, helt klart beslĂ€ktad med propagandagenren, som handlade om att visa storstĂ€der i lyriska montage; Mannen med filmkameran Ă€r den mest kĂ€nda men jag skulle pĂ„stĂ„ att det stora mĂ€sterverket Ă€r Berlin, storstadssymfoni ocksĂ„ frĂ„n detta nĂ„dens Ă„r 1927.

PĂ„ plats i storstaden fĂ„r vi naturligtvis se vĂ€ldigt mĂ„nga arbetande mĂ€n som lider under maskinernas ok. Vi fĂ„r bara en skurk – den obligatoriska fabriksĂ€garen, med jĂ€ttemage och frack, men han Ă€r Ă„ andra sidan stor och jĂ€sande nog för att vĂ€ga upp för alla andra. Skelettet av en intrig följer, dĂ€r mannen oavsiktligt dras in i en komplott mot fackföreningen – lyriska bilder av samlade mĂ€n som hetsar folkmassor i Ă„nga och sot, check; en Ă„terkommande replik Ă€r ”Ryssland dör!”, sĂ„ den dĂ€r pojken i början var inte dĂ€r av en slump.

VÄr Man dras dÀrefter in i första vÀrldskriget, vilket pÄ ett intressant sÀtt drar bort strÄlkastarljuset frÄn den faktiska revolutionen, som vi inte i nÄgra konkreta sÀtt fÄr se skildras i filmen. Han ÄtervÀnder redo för revolution, mer Àn villig att vara en kugge i maskineriet, och mÀtt av seger i slutet, dÀr filmen praktiskt taget skriker Leningrad i vÄra ansikten.

Man kan inte anklaga filmen för att vara speciellt underhÄllande. Den Àr rasande skickligt gjord, Àven om den saknar den extrema, direkta styrka som fanns i Pansarkryssaren Potemkin, som var Pudovkins största inspirationskÀlla. Fördelen Àr Ä andra sidan att St. Petersburgs sista dagar har mer bredd och Àr mer upplysande för den som vill se den sjÀlvbild som Sovjet gav sig sjÀlv under dessa Är.

Att ingen nÄdde storheten hos Eisenstein eller Dovzenko berodde just pÄ att de avvek frÄn propagandans konkreta didaktik och istÀllet till stor del fÄngade konflikter pÄ en mer universell skala. Den politiska kontexten framstÄr Àr alltid som helt sjÀlvklart i Potemkin, eller Dovzenkos mÀsterverk Zemlya, men vi kÀnner igen överheters förtryck och vanligt folks strÀvan, varför vi ocksÄ kan leva oss in i de filmerna över alla dessa Ärtionden senare.

Det gjordes dĂ€remot ”duktigare” propagandafilmer, och ju mer konkreta de Ă€r desto trĂ„kigare blir de ocksĂ„ – se, om du orkar, Vertovs Entuziazm (1930), eventuellt filmhistoriens mest missvisande titel. St. Petersburgs sista dagar lutar lite Ă„t bĂ„da hĂ„llen samtidigt – den Ă€r vacker, slĂ„ende elegant trots all sin tyngd, och varje scen Ă€r mer eller mindre idealiskt gjord. Den Ă€r det dock med en viss cerebral kyla – den skickliga tekniken saknar blod och nerver. Vi ser sjĂ€lva maskinen, och vi ser den arbeta sĂ„ effektivt som möjligt. För den som vill ha en helhetsbild över den ryska propagandafilmen Ă€r detta ocksĂ„ oumbĂ€rligt.

FREDRIK FYHR


Konec Sankt-Petersburga. 1927 SOVJET 85 min. sv/35mm/1.33:1. Stumfilm. R: Vsevolod Pudovkin, Michail Doller (okrediterad). S: Aleksandr Cistjakov, Vera Baranovskaja, Ivan Cuvelev, V. Obolenskij, V. Cuvelev, Sergej Komarov, Vladimir Coppi, Nikolaj Chemelev, M. Cibulskij, M. Tereskovic, Vsevolod Pudovkin, Vladimir Fogel, Aleksandr Gromov, Aleksej Davor, Anna Zemcova.

Ett svar pĂ„ ”💿 St. Petersburgs sista dagar (1927)”

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *