Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Oldboy (Oldeuboi, 2003)

Den andra delen i Chan-wook Parks hämndtrilogi handlar om en till synes oskyldig familjefar som blir kidnappad och instängd i ett hotellaktigt rum där han hålls fången i femton år utan att veta varför. När han till slut tar sig ut börjar han en långdragen process att hitta den som spärrat in honom och våldsamt hämnas – ett äventyr som skruvas åt så många varv att det efterhand inte mynnar ut i mer än en absurd snuskig historia, glorifierad av den onekligen imponerande regin. Park utforskade hämndens estetik så utförligt i föregångaren Hämnarens resa att det inte verkar som att han kunnat göra mer här än att göra en film som jagar sin egen svans, med blodiga och patetiska resultat. Filmen blev emellertid mycket upphaussad och är en klassiker för många.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *