Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Wuthering Heights (2011)

För sin tredje film lämnade Andrea Arnold den värld hon hade skapat för sig själv, en brittisk bakvattensvärld av betongväggar och desperata människor som inte kunde sluta slå huvudet mot dem. Wuthering Heights är motsatsen. En öppen värld, bokstavligt talat; två hus, åkrar och myrar, mossiga kullar och kullar. Hennes tolkning av Brontë-klassikern är, enbart på grund av vädret och hur hon fotar det, en impressionistisk och extremt karg, i grunden antiromantisk version. Det hela filmades med en massa klassiska, små, handhållna kameror; specifikt Bell & Howell Eyemo och Kubricks gamla favorit Arriflex 35 IIC, med naturalistisk belysning i ylande Yorkshire-miljöer; natten är kolsvart och det bleka dagsljuset liksom de surrande vindarna och det skoningslösa regnet fungerar som en metafor för kärlekens grymma kraft. De fungerar också effektivt som en tidsmaskin, och placerar en på ett ganska övertygande sätt i en tid där varje dag verkar farlig och varje natt är som döden.

Naturligtvis, med allt detta sagt, kan man hävda att allt Arnold egentligen gjort är att hon tagit ner betongväggarna. Den unga Heathcliff och Catherine är igenkännbara Arnold-karaktärer och känns tagna direkt från en av hennes moderna betongförorter, med semi-anakronistiska dialoger som ”Are you OK, my love?” och färgstarka, moderna svordomar.

Dessa laborationer är dock ganska vaga när man tar hänsyn till att detta är en anpassning av en stor engelsk litterär klassiker. Utmaningen verkar uppenbar, Arnold v. Brontë, nya verkligheter möter etablerad lore; detta borde leda till en mycket mer specifik och dynamisk film.

Texturmässigt är filmen lockande, och den första delen av historien fungerar någorlunda bra som ett spännande experiment. När det ödesdigra paret växer upp, och historien faktiskt måste berättas, börjar filmen kännas precis så långsökt som den faktiskt är. Arnold verkar ointresserad av Brontës berättelse utöver vad den kan ge för dekor, så originaltexten blir en obekväm elefant i rummet samtidigt som hon försöker berätta en kärlekshistoria som förmodligen skulle ha fungerat lika bra i ett modernt Yorkshire.

Som Red Road och Fish Tank så väl bevisade, är Arnold en underbar personregissör; hon är både åskådare och medkreatör, och hon skapar en slags gemensam glöd. Wuthering Heights har en konceptualitet som gör den här processen mer komplicerad, och även om det inte är en dålig film, men trots att den anstränger sig för att frambringa emotionell desperation framstår den i slutändan som ett resultat av hjärna före hjärta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *