Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Juggernaut (1974)

Riktigt gedigen thriller, realistisk till det absurda, med ett till synes standard katastroffilmscenario: En galning har planterat flera intrikata bomber på en passagerarkryssning – jakten på galningen går igång på fastlandet med Anthony Hopkins, som expert Richard Harris skickas in för att hitta och desarmera bomberna medan den komprimerade kaptenen Omar Sharif måste ta itu med de oroliga passagerarna.

Vi har en brittisk version av stjärngalleriet i rollistan: Förutom Harris, Sharif och Hopkins: David Hemmings, Shirley Knight, Ian Holm, Clifon James, Roy Kinnear, Freddie Jones, Julian Glover, plus cameos av Cyril Cusack och Michael Hordern. Men själva panoramat känns nästan som ett svar på just 70-talets våg av katastroffilmer – den här filmen är så hängiven sin socialrealism att det knappt blir någon panik bland passagerarna när de inser att de kan blåsa högt när som helst. Den är extremt grundad och ett bra förslag att Ruben Östlund aldrig skulle kunna göra en film om engelsmännen (trots det gamla paret i Triangle of Sadness; hade den skutan varit full av britter hade ingenting hänt). Filmen verkar ibland flörta med ren och skär tristess. Men fördelen är att filmen blir väldigt spännande när det gäller, särskilt i den subtilt lysande finalen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *