Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Tomorrow Never Dies (1997)


Efter att ha följt GoldenEye kommer jag ihåg att det här var en enorm besvikelse för mig vid tolvårsåldern och även om jag borde falla lätt för den idag (tydligen uppskattar jag till och med xXx numera så jag är inte säker på att jag har någon standard kvar) tycker jag fortfarande att Tomorrow Never Dies är den sämsta Bondfilmen… om än inte den tråkigaste. Men absolut den… minst bra.

Liksom Moores sämsta går den igenom formeln godtyckligt och med noll spänning; mot Bond står en mycket lättbesegrad skurk omgiven av ett tomt hav av lat overklighet (hela vinkeln om ”massmedia” är dum och inte ärligt menad). Bonds färd går genom en serie actionscener utan sammanhang och som romantik får vi ett gammalt ligg och Hongkongs Sporty Spice; lakejerna är hämtade ur Tim Burton-filmer och de desperata prylarna är mycket värre än de i Die Another Day (en osynlig bil är mycket snyggare än en skitful BMW som körs via Ericsson-mobilen in i ett Avis-fönster). Actionscenerna är antingen tråkiga eller för trånga, estetiken är billig, slutet är inte ”Die Hard på en ubåt” utan en fattigare Under belägring. Brosnan poserar genom hela filmen som de flesta av skådespelarna verkar förakta (Michelle Yeoh ser ut som att hon har ätit något dåligt och Jonathan Pryce är så avskyvärd mot materialet att jag vill gå in i filmen och örfila honom som Will Smith). I slutändan finns det bara… ingenting… (funderar)… nej, inget att verkligen gilla i den här filmen. Jo, kanske soundtracket av David Arnold. Men hur ofta sitter man och lyssnar på det? Titellåten är inte dålig men ganska off och till och med inledningssekvensen är tafflig och oförglömlig.

Många gillar Tomorrow Never Dies. Lika mycket tycker att den är okej-till-medioker. För mig är det ofattbart. Bristen på omsorg som har gått in i den här filmen gör den till en skam i Bond-serien för mig; Levande måltavla hade skurkarna och dess tillkortakommanden var något givna (kanske till och med förtjänade) och Octopussy hade en intrikat historia och en romantisk konflikt som gav viss mening; Jag tror att besudlingen som är Tomorrow Never Dies gör mig mer upprörd eftersom de inte hade rätt att göra en så dålig film efter att de gjort en så bra; det här är bara… dålig broccoli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *