Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag 10/9 2017

Videosöndag 10/9, 201715.00-16.20. THE FITS (VOD)

Det är inte första gången den här filmen för nypremiär, det är inte ens första gången den är med på en videosöndag, men jag tänker tjata om den närhelst det är aktuellt, tills du ser den.

Oasis: Supersonic

16.30-18.30. OASIS: SUPERSONIC (VOD)

Även om du inte är ett Oasis-fan så… nä, det här är mest för fans. Filmen är inte tillräckligt bra för att serveras som huvudrätt, men som salongsberusat mingel är den alldeles utmärkt.

20.00-22.00. REBECCA (1940, BR)

En av de centrala verken i Hitchcocks katalog för nypremiär i 4K på Criterion – filmen var Hitchcocks enda Oscarsvinnare och även hans första film i USA, gjord för megaproducenten David O. Selznick (som han inte alls kom överens med). Inflytelserik, mystisk story som blandar romantiskt Harlequin-såseri med skruvad, psykologisk thriller; Joan Fontaine är idealiskt vald som jäntan som träffar mystiske Laurence Olivier, gifter sig på fläcken, bara för att tvingas leva i hans herrgård där minnet av hans drunknade ex Rebecca spökar för alla inblandade och snart driver henne till vanvett.

Ingen tidigare version av filmen ser eller låter bättre, på grund av Criterions minutiösa 4K-restauration; med på disken finns också ett kommentarspår av filmvetaren Jeonard J. Leff, intervjuar med ytterligare kritiker och akademiker, en intervju med specialisten Craig Barron om filmens specialeffekter, en dokumentär från 2007 om filmens tillblivelse, råmaterial i form av filmtester gjorda med Fontaine, Anne Baxter, Vivien Leigh, Margaret Sullavan och Loretta Young; en casting-trailer med Hitchcock och Selznick; TV- och radiointervjuer med Hitchcock, Fontaine och Judith Anderson; tre radioteatrar (!) av filmen, inklusive Orson Welles’ ”Mystery Theatre”-version, trailers, brev mellan Hitchcock och Selznick samt spår med isolerade musik och ljudeffekter (varför?).

22.20-00.20. BLADE RUNNER: THE FINAL CUT (1982/2007, 4K UHD BR)

Har du en Ultra 4K HD-spelare?

Now is the time…!

Och visst. ”Ultra 4K HD” låter fortfarande väldigt fånigt. Men det här är alltså Ridley Scotts mästerverk presenterad i (inte blott uppiffad med) 4K.

Det är givetvis värt pengen.

00.30-02.15. THE BEGUILED (1971, VOD)

Jag har fortfarande inte lyckats se Sofia Coppolas nya film – som jag förklarade förra veckan finns anledningar både för den missen och framtida – och jag har inte sett filmen som den är en remake på heller, som hade den klatschiga svenska titeln Korpral McB – anmäld saknad. Filmen är regisserad av Don Siegel och med Clint Eastwood och Coppolas variant måste vara någon form av kastrering. Inte omöjligt att jag lägger vantarna på den här (ja, jag ser helst filmer på DVD eller BR) och återkommer.

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *