Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Experimenter

okejdåp

3starrating

Regi: Michael Almereyda

En (slags) biopic om den berömde socialpsykologen Stanley Milgram, som på 1960-talet genomförde radikala experiment som testade människans villighet att lyda auktoriteter.

Ju mer man lär sig, desto mer försvinner. Det borde vara något slags ordspråk. Kunskap skiljer människan från djuren – vi kan förminska världen, lärdom efter lärdom, tills ingenting är konstigt längre. Hoppet må vara det sista som överger oss, men illusionerna är bland det första.

Ta en sådan sak som Förintelsen, en händelse som de flesta ser på med förskräckelse och oförståelse medan andra spenderat sitt liv på att förstå att det inte finns något onaturligt med det heller.

En sådan man var Stanley Milgram, som inte är en främling om du kommit i närheten av sociologi eller psykologi-ämnet. Förutom att ha skapat ”sex grader av separation”-teorin så blev Milgram berömd för sina maktexperiment, där han lät försökspersoner ge främlingar elektriska stötar, i nivåer som eskalerade tills de blev direkt livshotande.

Att testet var en ”bluff” var det bara försökspersonerna som inte visste. Experimentet byggde på att de ställde frågor till den andra personen (som förklarades sitta på andra sidan en vägg) och när denne svarade fel gav de denna person en stöt. För varje fel svar ökade stöten i styrka, tills personen på andra sidan började be och böna om att sluta projektet. Egentligen var rösten inspelad och försökspersonen gav inte några stötar – men var själv övertygad om motsatsen.

”Jag skulle aldrig ha gått med på det där”, säger du nu med betryggande facit i hand. Men Milgrams experiment pågick i flera år och runt 65% av deltagarna fortsatte hela experimentet ut och grillade praktiskt taget ihjäl personen i andra änden. Alla uttryckte obehag och skuld, men de kände sig alla tvingade att fortsätta när de blev tillsagda. Endast 35% av deltagarna avbröt experimentet på egen hand.

Klipp till Adolf Eichmann i Nürnberg-rättegången, som planlade folkmordet av judar och försvarade sig genom att säga att han bara följde order. Stanley Milgram tittar på TV:n, och vänder sig till oss i publiken: Är alla med?

hej

Experimenter är nämligen en lekfull och oförutsägbar film som förstår att ämnet kräver en lite annorlunda strategi – en film för ju oftast publiken bakom ljuset, men nu förtjänar vi full insyn. Det blir inte det trötta 90-talsmetaperspektivet som Tarantino öppnade dörren för, utan istället något av en interaktiv föreläsning. Peter Sarsgaard är lysande som Milgram, när han som en ledsen hund och med död panna tar oss genom berättelsen om hans liv, som pågår omkring oss som en slags illustration. ”1984” förklarar han för oss, ”ja det var ett ganska viktigt år för mig – jag gav ut en bok. Det var också året jag dog.”

Det blir en slags ”anti-biopic” som är mer intresserad av Milgrams tankar och idéer än hans liv. Regissören Michael Almereyda verkar förstå vilken tråkig genre biopic-genren är – de flesta människors liv är ju trots allt ganska lika varandras. De stunder vi landar i riktiga scener, där riktiga delar av Milgrams liv gestaltas, är precis de stunder vi behöver för att få lite fiktion i oss – fiktion som också känns extremt avslappnad och autentisk. Skådespelarna är avväpnande och naturalistiska, inte minst Winona Ryder som spelar kvinnan i Milgrams liv, varken mer eller mindre än en helt vanlig person som inte sätter några förutsägbara käppar i hjulet för sin man/intrigen utan blir en kompis bland de andra i experimentet, medan det pågår genom diverse små ankdammsturbulenser.

Milgram blev ju till exempel högljutt debatterad, och är det än idag, av de som anser att hans experiment är omoraliskt. Experimenter gör ingen hemlighet av att den försvarar Milgram, vars experiment förts vidare i nya skepnader och fortfarande visar på samma beklämmade resultat – att människan tenderar att lägga ifrån sig sin fria vilja om hon kan, och kommer därefter att kunna göra hur hemska saker som helst.

Jag har inte sett allt av Michael Almereyda, men det jag har sett har ofta gjort mig trött; här har vi en filmskapare som är lika glad i att skapa intressanta idéer som att kasta bort dem och skapa tomt, pretentiöst effektsökeri – ta bara hans Hamlet 2000 (2000) med Ethan Hawke som en prins av Danmark för det nya millenniet. En film som borde ha varit bra men som var lam och meningslös, full av effekter utan mening.

Experimenter är knappast blygsam, men den är ovanligt koncentrerad och stringent. Bara då och då hotas den av självupptaget trams – vissa scener innehåller till exempel en elefant i ett rum. Nej, men bokstavligt talat en elefant i ett rum. Jag vet få andra regissörer som anstränger sig så mycket för att göra något så meningslöst.

Men filmen håller sig på mattan, och pretentionerna bildar alltid en kreativ bakgrund istället för att ta över hela filmen. Istället är det Sarsgaards film, nästan helt och hållet. Hans skeptiska blick, och lysande sätt att formulera Milgrams ord, går ihop perfekt med filmens lite överkreativa form. Han får vår uppmärksamhet och vi följer efter honom in i filmen, som pågår medan vi lyssnar och blir lite smartare.

FREDRIK FYHR

*

exp1

EXPERIMENTER

Originaltitel, land: Experimenter, USA.
Urpremiär: 25 januari 2015 (Sundance).
Svensk premiär: 11 november 2015 (Stockholm International Film Festival), 23 november 2015 (VOD).
Speltid: 98 min. (1.38)
Åldersgräns och lämplighet: 15.
Teknisk process/print/bildformat: Digital (Red Epic); DI/DCP/2.35:1
Huvudsakliga skådespelare: Peter Sarsgaard, Winona Ryder, Jim Gaffigan, Taryn Manning, John Leguizamo, Anton Yelchin, Kellan Lutz, Lori Singer, Anthony Edwards, Dennis Haysbert, Vondie Curtis-Hall, Tom Bateman, Josh Hamilton, Michael Siberry, Emily Tremaine, Donnie Keshawarz, Edoardo Ballerini, Ned Eisenberg, Karl Geary, Paul Lazar, Danny A. Abeckaser, Frank Harts, Gameela Wright.
Regi: Michael Almereyda.
Manus: Michael Almereyda.
Producent: Danny A. Abeckaser, Michael Almereyda, Fabio Golombek, Per Melita, Isen Robbins, Aimee Schoof, Uri Singer.
Foto: Ryan Samul.
Klippning: Kathryn J. Schubert.
Musik: Bryan Senti.
Scenografi: Deana Sidney.
Kostym: Olivia Janczyk.
Produktionsbolag: BB Film Productions, FJ Productions, Intrinsic Value Films, Jeff Rice Films.
Svensk distributör: SF Anytime (VOD).

Ett svar på ”Experimenter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *