Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

đŸ“ș Tre kronor – avsnitt 122

Kassler och Shaisteh ska gifta sig ÀndÄ.


Avsnitt 122. Eivor lĂ€mnar Sten med ett dramatiskt kuvert. Taggen har slĂ€ppts efter att Norton anmĂ€lt sig sjĂ€lv. Janet vill sprĂ€nga Sten i luften. Sten lĂ€ser Eivors brev och reagerar genom att psyka ut fullstĂ€ndigt. Kotten myser i sin husvagn efter att hans stora artikel om Sten blivit en succĂ©. Jackie och Pamela diskuterar barnnamn – de gillar Emma men inte Laban. Kassler och Shaisteh morgonmyser i en för trĂ„ng sĂ€ng. Sten gĂ„r omkring i MĂ€larviken med ett blödande sĂ„r i huvudet. Clark vĂ€ljer fortfarande honom före sin familj och fĂ„r veta att han kommer fĂ„ en ”uppgradering” pĂ„ det stundande framtidsmötet. Ulrika och Tanja bestĂ€mmer sig för att sluta i FramgĂ„ngskyrkan. Kotten ramlar in i Peo som tipsar honom om att bli programledare Ă„t Bobban Uscheberg i TrĂ€sk-TV. Den slemmiga advokaten förhör Kassler och Shaisteh separat – de har olika utsagor om hur de trĂ€ffades och han kan bara sĂ€ga ”jag Ă€r ledsen”. Birgitta lĂ€ser Aftonbladet för koma-Ernst. Kotten jobbar nu pĂ„ burgern utan vidare förklaring. Jackie droppar sin graviditet för ungarna De reagerar sĂ„dĂ€r. Den blodige Sten gĂ„r in pĂ„ sjukhuset för att leta efter Eivor – han trĂ€ffar Birgitta och pĂ„stĂ„r att han drabbats av stigmata. Hon sĂ€tter honom i en rullstol och kör honom till ett rum, dĂ€r han genast börjar luska i hennes privatliv. Hon berĂ€ttar om koma-Ernst och sina kĂ€nslor av skuld, börjar böla och be till gud. Shaisteh och Kassler tar en vinterpromenad efter att ha fĂ„tt bröllopet nekat. Shaisteh Ă€r som vanligt oresonligt god inför tanken pĂ„ att tvingas fly frĂ„n landet medan Kassler Ă€r sur och ska sĂ€ga upp sig. Kotten, Jackie, Larry och Janet planerar aktioner mot Stens framgĂ„ngsmöte. Jackie sĂ€ger att hon vill prata med Kotten enskilt sĂ„ de sĂ€tter sig en meter bort pĂ„ bordet intill.  Hon berĂ€ttar att hon Ă€r gravid och att han Ă€r pappan. Han blir stĂ€lld. Sten hittar Eivor pĂ„ sjukan. Han pĂ„stĂ„r att han bara ska ge henne en vĂ€ska med klĂ€der och i förbifarten att de hör ihop för alltid och att hon kommer komma tillbaka. Tanja masserar Abbys sjĂ€l. Gunvor försöker gulla med Norton pĂ„ hĂ€ktet men han freakar vĂ„ldsamt och slĂ€nger ut henne. Jackie kommer till burgern och fĂ„r vĂ€lsignelse av Kotten, som nu sĂ€ger att de ska bli en mamma-mamma-pappa-barn-familj. In kommer Kassler och Shaisteh, som alla tydligen vĂ€ntar pĂ„ för att gratta. De berĂ€ttar att allt gĂ„tt Ă„t skogen men att de ska gifta sig Ă€ndĂ„. Clark berĂ€ttar för Ulrika att han ”blivit befordrad” i kyrkan. Hon sĂ€ger att de inte behöver ”Stens Ă€ckliga kyrka” och han gör slut. Eivor och lill-Klas flyttar in i Kottens husvagn.


Krediterad manusförfattare: Cilla Jackert
Krediterad regissör: Tomas Laustiola


Kommentar

Gaggigt avsnitt som bara bygger upp finalen och binder ihop plot points pÄ ett nÄgot desperat sÀtt. Typ: Varför vÀntar alla pÄ burgern för att gratta Kassler och Shaisteh pÄ tal om ingenting? Helt ologiskt.

NĂ€r Peo dök upp i förra avsnittet sa han att han ville ge Kotten ett jobb pĂ„ ”hans tidning”. Nu visar det sig att det Ă€r sjĂ€lvaste Svenska Dagbladet, men det fick han tydligen inte sĂ€ga högt i TV. Birgitta lĂ€ser bara Aftonbladet, vilket kanske förklarar varför hon Ă€r den enda som inte fattar att Sten Ă€r störd nu.

Kasslers förĂ€ldrar heter Helena och Jorma. De kan inte komma till bröllopet eftersom ”hon blivit sĂ„ dĂ„lig”. Samt för att vi inte har rĂ„d att casta dem.

HÀrligt uselt ljudpÄlÀgg nÀr Kassler och Shaiseth har sin vinterpromenad.

Gunvor vill Äka lÄngt lÄngt bort med Norton, ungefÀr som Verner ville Äka lÄngt, lÄngt bort Ànda till Gullmarsplan.

Man tror nÀstan att Kottens husvagn ska explodera i slutet.


Citat

Shaisteh: Dom har sÀkert mikrofoner hÀr inne. Eller dolda kameror
Kassler: Tror du?
Shaisteh: Ja.
Kassler: DÄ vill jag visa dom nÄnting! *slafs slafs smuck*

Sten: Du Àr sÄ vacker.
Eivor: Jag har ett stort blÄtt öga.

Abby: Ingen mer FramgÄngskyrkan. Eller Sten Frisk.
Tanja: Nej, det Àr helt ute. Min nya grej Àr kinesologi!
Abby: Okej?
Tanja: Det Àr jÀttehÀftigt! Man masserar aura liksom


Sten: Det smÀrtar mig att se sÄ mycket bitterhet.
Janet: SmÀrta, du vet ingenting om smÀrta Ànnu.

Sten: Har du hört talas om stigmatisering?
Birgitta: Ja, det hĂ€r tycker jag mest ser ut som skĂ€rsĂ„r…

”Ja sĂ„ kommer vi till min favoritbit i dom hĂ€r förhör
 öh, samtalen!” / Advokaten

”SkrĂ€mmande! Men vĂ€lskriven.” / Advokaten om Kottens artikel

”Det Ă€r lugnt, Clark
 eller Larry!” / Janet sĂ€ger fel namn utan att nĂ„gon orkar ta en till tagning.

”Carpe dijemm!” / Peo

”RĂ€tt kul. Gissar jag.” / Samuel ligger efter i engelskan.

”Klas Koriander Ă€r min
 Pontius Pilatus!” / Sten

”Jag vill personligen mosa det fula lilla trynet. Ta nossarna i en vitlökspress!” / Janet

”HĂ€r kommer flatan som snodde mig pĂ„ 20 miljoner, precis vad vi behöver” / Janet om Jackie.

”Have a shower! Have an hour in the shower!” / Larry


SĂ€song 10


Tre kronor


Bonusbilder

Fem nyanser av Sten Frisk

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *