Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

đŸ“ș Tre kronor – avsnitt 121

Blodig stÀmning.


Avsnitt 121. Efter en dags fejkad sorg Ă€r Sten glad som en lĂ€rka och vill nu adoptera Eivors barn. Polisen tar alla Taggens mĂ„largrejer frĂ„n Karlsson-Perssons hus, och det visar sig att Janet varit allergisk mot terpentin, inte el. Ernst ligger i koma. Sten Ă€r i gasen pĂ„ församlingsmötet – först botar han en blind gubbe (tydligen), sedan straffar han Tanja med en konstig, lodrĂ€t örfil och tvingar Clark att örfila Ulrika. Kassler Ă€r med pĂ„ Taggens förhör och pushar honom om hans partner in crime. Kotten sĂ€tter sig pĂ„ burgern för att skriva en artikel om Sten Frisk – som av en hĂ€ndelse sprĂ„kar han med Norton, som genast lĂ„ter sig intervjuas genom hela avsnittet. Janet drar pĂ„ strömmen i huset igen. Hon vill engagera Larry i en kampanj mot Sten men de ”gör det” istĂ€llet. Sussi hĂ€lsar pĂ„ Taggen som sitter i sin cell – de blir av oklar anledning ihop igen. Tanja har fĂ„tt onda ögon och örfilar Samuel. Janet klampar in pĂ„ Stens kontor och freakar pĂ„ honom om Clark. Sten reagerar genom att Ă€ta hemmalagad marmelad. Abby freakar pĂ„ Tanja för att hon nu Ă€r helt störd – han ger henne ett ultimatum. Kassler tror att hans advokat, Kurt Walter, kan fixa sĂ„ att Shaisteh stannar i landet, ”kolleger emellan”. Kurt Walter visar sig dĂ€remot vara en hal jĂ€vel som inte tĂ€nker sĂ€rbehandla honom. Clark skvallrar till Sten om Kottens artikel (som han tydligen fĂ„tt reda pĂ„). Sten reagerar genom att freaka pĂ„ honom om Janets hot och att Clark nu mĂ„ste bestraffa sin mamma (!). Ulrika hĂ€lsar pĂ„ Koma-Ernst och tycker att Sten borde vĂ€cka honom till liv. Jackie freakar men Birgitta velar. Sten klampar in pĂ„ burgern för att psyka Kotten. Norton freakar jĂ€rnet och det blir blodig stĂ€mning. Jackie hotar Koma-Ernst om att göra abort om han inte vaknar. Sten spekulerar om MĂ€larvikens alla syndare med Eivor över middagen. Han bestĂ€mmer sig för att ordna ett möte om kyrkans framtid, dĂ€r han ”rensar luften, en gĂ„ng för alla”. Sen tar han ett samtal frĂ„n pastor Markussen frĂ„n Norge som vill prata om HelGons resultatrapport. Det blir inget roligt samtal eftersom han tydligen inte tjĂ€nat ihop nog med pengar. Han tigger om ”en chans” men den norska prĂ€stens dom Ă€r hĂ„rd. Sten anklagar Eivor och hela MĂ€larviken för hans egna motgĂ„ngar och börjar slĂ„ henne igen. Norton gĂ„r till Kassler och anger sig sjĂ€lv. Pamela kĂ€nner sig utanför och deppar framför TV:n nĂ€r Jackie kommer och sĂ€ger att hon vill behĂ„lla barnet. Clark smyger sig pĂ„ Janet med ett baseballtrĂ€. Hon undrar vad han hĂ„ller pĂ„ med och han bryter ihop.


Krediterad manusförfattare: Rikard Bergqvist
Krediterad regissör: Tomas Laustiola


Kommentar

Ganska uppenbart att mÄnga scener nu bara Àr desperata expositionsdumpar. Kotten sitter till exempel i burgern hela avsnittet medan den ena efter den andra karaktÀren kommer och gÄr.

Ernst Àr nummer vem-fan-vet i ordningen att hamna i koma.

Vid det hÀr laget borde serien ha bytt namn till Sjukhuset

StartmĂŒslin Ă€r tillbaka, likasĂ„ nĂ„got sĂ„ flĂ„digt som Arlamjölk.

Sten fortsÀtter sÀga Eivor vart fjÀrde ord.

Lustigt att Sten har en boss.

Det finns en scen dĂ€r Kotten och Eivor pratar om Sten medan Kotten för anteckningar med andra handen! ÅterstĂ„r att se om det Ă€r en slump.

Arken om Janets elallergi var ingen höjdare

Komiska ”svusch”-ljud nĂ€r det ska örfilas

Inte konstigt att Pamela kÀnner sig utanför, hon har inte gjort nÄgot pÄ typ tvÄ sÀsonger.


Citat

Clark: VadÄ, det Àr ju min morsa.
Sten: Ja! Nu Àr det dags att du visar vem som bestÀmmer. Ge henne en minnesbeta.

”Gjorde det ont? Bra.” / Sten

”Jag tyckte han var rĂ€tt schysst i början. Men nu gĂ„r han ju pĂ„ som den dĂ€ra Charles Manson ungefĂ€r” / Abby

”Nu ska hela rasket rivas” / Norton Ă€r old school

”Rannnnnnsaka dig sjĂ€lv, kvinna!” / Sten

”Jag Ă€r inte vĂ€n av vĂ„ld. Men om du inte lĂ€mnar den hĂ€r restaurangen inom fem sekunder sĂ„ ska jag ta din flottiga jĂ€vla skalle och köra upp i arslet pĂ„ dig och vrida medsols sju gĂ„nger!” / Norton Ă€r pĂ„ Duke Nukem-humör med Sten.

”Du Ă€r ju sjuk i huvet” / Samuel

”Är du inte klok?” / Clark


SĂ€song 10


Tre kronor

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *