Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

đŸ“ș Tre kronor – avsnitt 120

”Rakastan sinua!”


Avsnitt 120. Emma Ă€r död och Ernst gĂ„r runt och gaggar för alla som vill lyssna om hur han drog ut pluggen. Larry rĂ„kar berĂ€tta för ungarna att Norton och Taggen krĂ€nger falska tavlor varpĂ„ alla blir sura pĂ„ Norton (igen). Eivor har en blĂ„tira efter att Sten misshandlat henne – han börjar dagen med att försöka tvinga henne till att sĂ€ga förlĂ„t. Shaisteh ligger pĂ„ sjukhuset efter överfallet i förra avsnittet. Kotten Ă€r pĂ„ plats pĂ„ sjukhuset och dyker upp lite överallt. Kassler fĂ„r besök av Mirette Mattsson frĂ„n rikskrim angĂ„ende Taggens förfalskade Munch. Kassler blir vred.  NĂ€r Shaisteh ser Eivors blĂ„tira bestĂ€mmer hon sig för att försöka stanna i Sverige – hon förvirrar dock Kassler genom att packa sin necessĂ€r. Norton pushar Taggen som nu har snajdiga klĂ€der och en ny, frĂ€sch mobiltelefon. Taggen blir nervös. Eivor sĂ€ger till Sten att hon vill skiljas. Han reagerar genom att, mystiskt tillmötesgĂ„ende, vilja flytta ut samma kvĂ€ll. Kassler försöker snacka med Sussi men hon freakar och sĂ€ger bestĂ€mt att det Ă€r slut *ledsen pianomusik* Alla i FramgĂ„ngskyrkan snackar ihop sig om hur de inte gillar Stens försĂ€ljningstĂ€vling och att de inte fĂ„tt betalt. PĂ„ FramgĂ„ngskyrkans möte pĂ„pekar Samuel gruppens klagomĂ„l och Sten reagerar, mystiskt tillmötesgĂ„ende, genom att blidka alla deras krav och fortsĂ€tta jubla om kĂ€rlek och förlĂ„telse – sen avslutar han helt sonika sin ledarpost och nĂ€r han gĂ„tt dissar alla Samuel (igen). Shaisteh Ă„ker till Rottne för att snacka med Asrin men finner att de redan Ă„kt och att flyttgubbar kĂ„nkar ut med alla saker, inklusive Asrins nallebjörn. Eftersom hon nu Ă€r hjĂ€rntvĂ€ttad till förlĂ„telse blir Ulrika sams med Kotten. Taggen deppar pĂ„ en olycksbĂ„dande parkbĂ€nk – folk ringer honom stup i kvarten och han har svĂ„rt att sĂ€ga nej till högsta budet. Naturligtvis Ă€r det en fĂ€lla gillrad av Mirette Mattsson, som vill ha tre polisbilar men fĂ„r nöja sig med en för Kassler Ă€r vred. Sen trĂ€ffar han Shaisteh och Ă€r jĂ€ttemysig istĂ€llet. Eftersom hon hotas av utvisning sĂ„ passar han rentav pĂ„ att fria till henne och hon sĂ€ger ja (”Rakastan sinua!”). En till sĂ„sig scen följer nĂ€r Jackie och Kotten blir sams (igen). Sten vaggar hem till Eivor och verkar moloken. Han sĂ€ger att han ”bara kört runt lite” och att han vill sova pĂ„ soffan en natt innan han ”försvinner”. DĂ€refter lĂ„tsas han bryta ihop i sorg och Eivor gĂ„r pĂ„ alltihop och förlĂ„ter honom. Peo Olsson (frĂ„n sĂ€song 8) dyker upp för att ge Kotten ett jobb som krönikör. Taggen gĂ„r till sin köpare för att sĂ€lja sin tavla men blir sĂ„klart haffad av Mirette. Birgitta har stĂ€mt trĂ€ff med Ernst men nĂ€r hon kommer hem till honom ligger han livlös pĂ„ golvet.


Krediterad manusförfattare: Karin Gidfors.
Krediterad regissör: Tomas Laustiola.


Kommentar

Det stora förlÄt mig-avsnittet. SÄsmÀtaren gÄr i taket ofantligt mÄnga gÄnger.

OcksĂ„ avsnittet dĂ€r Sten sĂ€ger ”Eivor” fem hundra gĂ„nger.

Vi vet för övrigt sedan tidigare att ”förlĂ„t” Ă€r Stens bĂ€sta vapen.

Det Àr vÀrt att pÄpeka en gÄng till att VM-affischen Àr kvar i Kasslers arbetsrum. Den, Birgitta och Gunvor Àr seriens enda riktiga veteraner.

Lustig ironi att Shaisteh kommenterar Eivors blÄtira nÀr det var vice versa nÀr hon första gÄngen dök upp.

GUL-klockan som Samuel har borde ha blivit en evig klassiker.

Taggens ”nya frĂ€scha mobil” Ă€r en Nokia 3110. Han försvarar sin dyrgrip med att han ”behöver den för affĂ€rerna” och för att vara rĂ€ttvis sĂ„ Ă€r det vĂ€l ungefĂ€r samma typ av telefon som dagens kriminella anvĂ€nder. Taggen var kanske the OG…!


Citat

Jackie: HÀromdan sÄ tÀnkte hon lÄta sig döpas av Sten Frisk
Kotten: Va?
Jackie: I en bassÀng!

”Du jag kan inte bara slĂ€ppa det dĂ€r, Ă€r du sĂ€ker pĂ„ att du ska göra abort?” / Pamela Ă€r avspĂ€nd om saken.

”Det hĂ€r var en sista kĂ€rleksgĂ„va till Emma” / Ernst om hur han tog död pĂ„ sin fru.

”Nu blev det feeeel…” / Ernst

”Kommissarie Kassler, ska jag ta det personligt?” / Mirette Mattsson

”Eivor jag behööööver ju dejjjjh!” / Sten

”Nej, nej, nej, nej, nej, nej”/ Birgitta har bara ett ord nĂ€r hon hittar Ernst.

”Fan de ju inte klokt” / Kassler


SĂ€song 10


Tre kronor

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *