Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Tio bra filmer


De tio mest rekommenderade filmerna just nu

 

1. Berättelsen om Pi. (Videorelease 24/4). En mycket fängslande och fascinerande film, verkligen visuellt storslagen och genomtänkt i sitt filosofiska budskap. Ang Lee fick Oscar för bästa regi.

2. Lore (BIO). En visuellt fängslande film om barn som lär sig om liv, död och hat i en färd längsmed den tyska landsbygden dagarna efter Hitlers död. Skickligt gjord i manus och regi, fina skådespelare, en utomordentlig film på det stora hela.

3. The Perks of Being a Wallflower. En anspråkslös men uppriktig och välgjord ungdomsfilm som gör en påmind om hur viktigt det är att vara ung, och inspirerar en till att behålla den livslusten

4. The Imposter. Underhållande och sensationalistisk dokumentär om Texas-familj som accepterar att en uppenbar (?) svindlare skulle vara deras sextonårige son som försvunnit tre år tidigare. Saker blir därefter mer och mer otroliga. Filmen fängslar åskådaren genom att fråga: Vem kan man egentligen tro på?

5. No. (BIO) En fascinerande film om en politisk kampanj mot Pinochet i Chile 1988 som förändrade landets riktning. Gael Garcia Bernal spelar reklamare som använder ultrakommersiella medel för att ro i land en socialistisk kampanj.

6. 13 Assassins. En väldigt våldsam och blodig samurajfilm – inget för den med klena nerver – men mycket välgjord och hemskt underhållande. Signerad Takashi Miike, en skicklig cinematisk sensei.

7. Ruby Sparks. Meta-komedi om nördig författare som på något sätt frammanar sitt livs drömkvinna ur fantasin – och finner henne vara lika svår att ha att göra med som en vanlig tjej. En bra film som växlar mellan feel-good och creep-out-psykodrama.

8. Liberal Arts. En sån där anspråkslös indie-film om människor och deras olika ålderskriser samt kärleken till böcker, poesi, livet i sig och kanske även varandra. Manus, regi och huvudroll av Josh Radnor från How I Met Your Mother.

9. Bedragaren. Tät Occupy Wall Street-doftande thriller med Richard Gere som miljardär som försöker komma undan finansbedrägeri och dråp medan snaran dras åt om honom. Fina biroller av Tim Roth och Susan Sarandon.

10. End of Watch. Närgången, brutal och realistisk bromance-polisfilm med mänskliga macho-ideal och en spännande intrig. Jake Gyllenhaal och Michael Pena är filmens riktiga lim.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *