Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Star Trek II: Khans vrede (1982)

star trek 2

J.J. Abrams kände sig manad att sno en tredjedel från den här filmen i hans senaste Star Trek Into DarknessStar Trek II: Khans vrede är i allmänhet och för fansen känd som seriens bästa långfilm. Och det är inte för inte. Det är en fartfylld high concept-uppföljare till den framgångslösa första långfilmen, där en tyrannisk skurk vid namn Khan (Ricardo Montalban) dyker upp efter en femton lång år exil (han dök upp första gången i ett avsnitt av TV-serien på 60-talet) för att göra livet surt för Kirk och kompani; mer specifikt vill han ha hämnd på honom eftersom han beskyller honom för hans frus död, och medan han ändå är i farten vill han lägga vantarna på ett högteknologiskt “Genesis-projekt” som har förmågan att skapa helt nytt liv. Gammeldags klippning och regi kan göra det monotont för ett komplett icke-fan, men det är stabil (och väldigt serietidningsartad) underhållning utan en död minut, med ett tempo lika jämnt som underhållande. Montalban berikar det klassiska galleriet med en verkligt campy skurk i den flamboyanta Khan (eller, som Kirk säger, Khaaaaaaan!). Slutet – också rippat i Into Darkness – ledde till debatt bland fans och klipptes om, mot regissören Nicholas Meyers vilja. Ser du denna kommer du i varje fall garanterat vilja se Star Trek III också.

Debut också för Kirstey Alley som spelar vulcan-löjtnanten Saavik. Här i en av filmens mest klassiska scener, där hon genomför det omöjliga träningsuppdraget Kobayashi Maru.

*

STAR TREK II: KHANS VREDE

khancover

Org. titel: Star Trek II: The Wrath of Khan.
År, land, längd, teknisk fakta: 1982 USA 113 min;  färg, 35 mm, bildformat Panavision 2.35:1.
Regi: Nicholas Meyer.
Manus: Jack B. Sowards, Nicholas Meyer.
Med: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, Ricardo Montalban, James Doohan, Walter Koenig, George Takei, Nichelle Nichols, Bibi Besch, Merritt Butrick, Paul Winfield, Kirstie Alley, Ike Eisenmann, John Vargas, John Winston, Paul Kent, Nicholas Guest, Kevin Sullivan.
Foto: Gayne Rescher.
Klippning: William Paul Dornisch.
Musik: James Horner.
Scenografi: Joseph R. Jennings.
Kostym: Robert Fletcher.
ProducentRobert Sallin.
ProduktionsbolagParamount.
Svensk distributör: UIP.
Svensk biopremiär21 januari 1983, tillåten från 15 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *