Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Auteurathon Arnold/Deren Lupino/Wishman (WIP #3)

1922.

Maya Derens familj flyr från Ukraina till New York. De tar namnet Deren för att förkorta Derenkovskaja. Fadern blir psykiatriker på vårdhem i Syracuse.

1928.

England: Ida Lupino har som tioåring memorerat Shakespearepjäser och reser runt med resande teatrar. Efterhand assisteras hon av sin farbror Lupino Lane till att bli statist åt British International Studios.

Tidigt 1930-tal.

Doris Wishman läser drama på Alviene i New York City. En av hennes klasskamrater är Shelley Winters.

1930.

Maya Deren, ovanligt begåvad för sin ålder, reser till Schweiz för att gå i privatskola. Modern flyttar till Paris för att vara närmare dottern. Maya lär sig franska.

1931.

Ida Lupino filmdebuterar som trettonåring i The Love Race (1931). Hon har en glorifierad statistroll med sin farbror Lupino Lane.

1932.

Fjortonåriga Ida Lupino får en roll i Her First Affair. Hon åstadkommer här en dröm som tillhör hennes mor, som en gång försökt få rollen.

1933.

Maya Deren återvänder från Schweiz. Hon börjar på universitetet i Syracuse där hon läser journalistik och statsvetenskap. Ida Lupino är med i fem engelska filmer gjorda för Warner Bros. En av dem, Money for Speed, gör att talangscouter från Paramount får upp ögonen för henne. De kallar henne ”Englands Jean Harlow”. Samma år reser hon till Hollywood och skriver på ett femårskontrakt.

1934-39.

Maya Deren kombinerar studier i Sycamore med studier på universitetet i New York. Hon blir en aktiv socialist, bland annat medlem i Troskijrörelser och skolornas socialistklubbar. Hon gifter sig 1935 med aktivisten Gregory Bardacke och flyttar till New York sommaren 1936 efter sin litteraturexamen. Via Smith Colelge skriver hon ytterligare en masteruppsats, denna om fransk symbolism i ”anglo-amerikansk” poesi.

1939.

Efter dussintals filmroller uppmärksammas Ida Lupino för en roll i synnerhet – hon spelar bitsk, självisk modell med cockneyaccent i Ljuset som försvann mot Ronald Coleman. Rollen, som skulle leda till fler porträtt av bitska kvinnor i femme fatale-stuk, blir början på hennes stora karriär i Hollywood. I det här läget vore det osannolikt att Maya Deren och Doris Wishman inte skulle hört talas om henne.

Efter ett fyraårigt äktenskap, tre av vilka tillbringats på skilda håll, skiljer sig Deren från maken Bardacke.

Den första september bryter andra världskriget ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *