Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Mr. Sarto gör razzia (Brother Orchid, 1940)

Otypisk gangsterhistoria som inledningsvis ger oss Edward G. Robinson i sin typiska roll som gangsterboss. Twisten är att han bestämmer sig för att hoppa av brottets bana och bli en ”man av klass”, en irrfärd som tar honom till ett kloster där han börjar få svårt att balansera brottets bana (som han vid det laget försöker komma tillbaka till) med ett heligt liv (som verkar ytterst osannolikt). Det fanns alltid fler nyanser i Robinsons spel än vad man fick intrycket av i filmer som Little Caesar och Stormvarning utfärdad och det här är ett bra exempel. Intrigen blir i längden lite för jamsig och långsökt, som ett improviserat skämt man till slut inte orkar lyssna på längre, men det är en fin och lite säregen film som trots allt inte liknar mycket annat från eran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *