Jag är en förrymd kedjefånge (I Am a Fugitive from a Chain Gang, 1932)

Stark och elegant klassiker om dysfunktionaliteten i det amerikanska rättssystemet och dess skyddsnätslösa företagsstyre. Paul Muni kommer hem från första världskriget och avsäger sig ett fabriksjobb med en dröm om att bli ingenjör – i depressionserans USA möter han emellertid bara fattigdom, vilket leder till att han döms orättfärdigt och lider som kedjefånge i ett skoningslöst straffläger. Och det är bara början av den här direkt episka berättelsen som snärjer ett lysande retoriskt nät kring sin argumentation om den amerikanska drömmens verklighet. Samtidigt är det en klassisk sedelärande berättelse och en populistisk dänga som fortfarande svider och går under huden på rätt ställen, inte minst på grund av en estetisk elegans som är tämligen ovanlig för Hollywoodfilmer från det tidiga 30-talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *