Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Bad Boys II (2003)

Det är svårt att föreställa sig att se Bad Boys II nykter. Jag vet inte om det går. Jag minns när jag såg Michael Bays andra Transformers-film på bio och hörde diverse yngre män vissla åt Megan Fox, som om hon var där i verkligheten. När salongen ljusnade låg en tom sjuttis Jägermeister vid det berörda sätet.

Att många tycker om Michael Bay är mer intressant än Bays filmer. Han projicerar sin egen avskyvärda syn på publiken i allt han gör, jadå, men otroligt nog älskar publiken honom för det. Är det vår tids moraliska ångest som söker sig till detet? Känns det säkert att vältra sig i den här skiten för att den inte kan besegras? Är det som ett slags Stockholmssyndrom?

2003 tror jag att vi tog filmens obeveklighet för given; att vara en egoistisk skitstövel var normen (se Bruce den allsmäktige). Det verkar som att det inte är förrän 20 år senare som vissa människor finner befrielse från sin egen (vanligtvis välbevakade) moral med Bad Boys II, ett filosofiskt laxermedel som dränerar ens intellektuella tarmar väldigt effektivt. Jag tycker personligen att man måste dra gränsen någonstans (det här är ett bra ställe att börja) och förkasta saker även om man tycker om dem. Filmer kan inte bara handla om nöje.

Visst kan de det!

Säger alla.

Aja… OK! Om det bara är lustprincipen vi ska gå efter så är det väl bara att korka upp. Ingen bör emellertid förvänta sig god ton eller hövlighet. Gillar man Michael Bay kan man inte hata Donald Trump hur mycket som helst.

Bad Boys II har kallats den ultimata Michael Bay-filmen, men den ultimata Michael Bay-filmen måste rimligen vara den som tjänar mest pengar. I den här avdelningen var Bad Boys II bara en måttlig hit med sina ynka 273 miljoner dollar, och kvalificerade sig som tionde på topp 10 bruttolistan 2003 med X2 långt före som nummer nio med 407 miljoner. Trots all sin stöddighet besegrades Bay här av sci-fi, fantasy och barnfilmer som Terminator 3 och Pirates of the Caribbean. Det var naturligtvis därför hans nästa stora projekt var Transformers. I Bay-termer var Bad Boys II en betaprestation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *