Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Världarnas krig (War of the Worlds, 1953)

Effektiv sci fi-klassiker efter H.G Wells berättelse om en invasion av iskalla marsianer (som vi sällan får se i bild). Börjar som alla andra filmer från eran, med en småstad vars befolkning är träigt helylle, men växer gradvis till att bli en studie i invasionen – forskningsrön blandas med militära strategier och filmen målar upp en makrobild av hur scenariot skulle kunna se ut i verkligheten. Det hela visade sig vara en inflytelserik formula som syntes igen och igen, kanske mest berömt Närkontakt av tredje graden och Independence Day. Intensiva färger, starka effekter men mest är filmen imponerande med sin självsäkra och övertygande stil, stundtals är den till och med kuslig, även om den i ton och jargong är lite rumphuggen och fyrkantig. Filmad igen flera gånger, bland annat i en påkostad nyinspelning 2005 av Steven Spielberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *