Quantum of Solace (2008)

Qyantum of Solace börjar så sakteligen krypa uppåt i min Bondlista; den började i sitt eget slukhål när jag tyckte att den var sämst. Med åren har jag börjat se lite ljus och på sistone verkar det som att jag ser om den här filmen lite då och då. Jag kan inte längre klaga på all shakycam, för jag ser igenom den nuförtiden och förstår faktiskt allt som händer i alla actionscener (jag behövde bara se filmen åtta gånger!) Mer och mer börjar jag faktiskt förundras över hur minutiöst valda de turboflimrande bilderna är.

Dessutom uppskattar jag filmens rätt känsliga tematik. När Bond räddar skurkens liv, efter att ha dödat så många andra, tycker jag att det finns en sorts kraft i det (jag är mindre nöjd med hur han lämnas i öknen, särskilt eftersom jag tycker att han bara borde kunna följa bilspåren och ta sig tillbaka samma väg han kom?) Filmens brutalitet är inte bara där för stil. Filmen har något på gång vad gäller våld. Det är en film om våld, om sanningen att människor brutaliserar varandra. Filmen utforskar denna brutalitetens estetik med en del komplexitet.

Hämnd, till exempel, reduceras inte till Tarantinos quick-fix-fantasi, men den ges inte heller en moraliserande poäng. Snarare blir hämnd en droppe i våldets hav; Bond och Camille vill hämnas på samma person, som att världen drunknar i vedergällning. Deras vendetta dränks av våldet som är den geopolitiska tortyren av Bolivia av militärjuntan och Greene, och i en större makrobemärkelse USA självt; dess kolonialism ett arv från Storbritannien, vilket Felix Leiter påpekar. Allt kommer tillbaka till Bond, naturligtvis, en våldsman. Han drivs av hämnd, han har blivit dragen över gränsen, men det är inte precis hämnd han är ute efter. Snarare, medan han förvandlas till en licensierad mördarmaskin, börjar han så småningom döda för mycket och tvingas titta på sig själv och fråga ”vad fan gör jag?” eller snarare, ”vad handlar allt det här om?”

Jag skulle älska att säga att svaret har att göra med att vissa tittar på Tosca medan andra ligger döda i en sopcontainer nere på gatan. Men det råkar bara vara filmen som med ganska sublim precision fångar brutaliteten i världen vi lever i. Bond är inte ute efter att göra världen till en bättre plats, han är (som Dr. No så väl uttryckt det) bara en polisman. I hans värld finns det inga silverkanter, bara en nödvändig balans, en ”skrämmande” effektivitet, en perfekt fantasi om mållös mindfulness. Jag älskar hur Quantum of Solace understryker Bonds overklighet genom att kombinera hans handlingar med fragment av vanliga människors liv. Under en jakt blir en oskyldig åskådare skjuten och folkmassor samlas för att hjälpa henne. Medan Bond jagar skurken klipper filmen faktiskt tillbaka till människorna; vi ser bilder av oroliga ansikten och människor som försöker leta efter hjälp. Varje gång jag ser på filmen vandrar mina tankar till dessa människor. Det här är den verkliga världen, som Bond aldrig kommer att vara en del av, sparad av filmen i små fickor av liv, som avlägsna minnen av trauma.

Det är samma sak med Tosca-föreställningen; Bond är där, gömmer sig i sikte tillsammans med skurkarna, och allt eftersom sekvensen pågår får vi en parallell mikrodokumentär om föreställningen; i montage ser vi skådespelare och dansare sminka sig, scenfolk rullar kostymskåp, scenchefer kollar ljudsystemet, allt kulminerandes i en Gudfadern-remix där det (återigen, våldsamma) crescendot på scenen speglas av Bonds våld. Jag fattar äntligen varför Tosca är med i filmen! Det är våld som konstform, våld som en del av det vi människor har gjort så länge.

Quantum of Solace missar faktiskt aldrig en slagtakt när det kommer till dessa saker. Brutalitet är en del av varje sekvens, varje karaktär, på ett eller annat sätt. Filmen är verkligen inne på något. Är det för alla? Nej, och jag förstår äntligen att det är just detta som Mr. White menar när han drar sitt torra skämt från sin klokt sittande ställning. Han pratar om filmen han är med i. Det här är en film om hettan i köket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *