Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Meningen med livet (Monty Python’s The Meaning of Life, 1983)

Börjar starkt, med omfattande attacker på katolska kyrkan och NPM. Det känns som att Python vässat sina svärd och blivit drygare, mindre dada och mer syfte, om inte annat för att överleva. Titeln föreslår filosofi och är missvisande. Filmens hjärta och själ är politiskt, och varje gång den skildrar klass vaknar den till liv. ”The Meaning of Living” hade kanske varit en bättre titel. Jag kommer inte ihåg produktionsdetaljerna så tydligt, men jag känner en splittring i gruppen här, som om inte alla är med på vad filmen ska vara. Och utöver det, om vi bara kommer ner till själva materialet, är de flesta scener för abrupta; de har en oavslutad kvalitet, som om vi ständigt går iväg innan en punch-line. Till och med höjdpunkterna görs en otjänst, på ett sätt, eftersom de skulle ha förtjänat en mer sammanhållen film att vara med i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *