Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

O Brother, Where Art Thou? (2000)

 Excentrisk, estetiskt utjämnad, snorhalt gjord; Clooney rycker och stirrar sig fram i huvudrollen; Turturro låter det hängande käkpartiet stå för spelet medan Nelson ler puckat som om han är med i Den sista färden. Det är en till överdrivet utstuderad film av bröderna Coen. Man kan inte andas i en enda scen. Är det en charmig film? Bara för att den håller publiken under pistolhot. Är den full av trovärdiga historiska detaljer? Är den verkligen baserad på Homeros odyssé? Titeln en passning till Preston Sturgess Med tio cents på fickan, som den har mer gemensamt med än vad den har med de gamla grekerna. Sturgess film var naiv och lättsinnig, och försökte aktivt ignorera den stora depressionen; på liknande sätt förvandlar Coenbröderna all förtvivlan till ett skämt. Det kan finnas ett sätt att läsa den här typen av komedi med empati och solidaritet. Jag känner det bara inte så. För mig är detta ett experiment i komedi, snarare än en komedi, och en otäck, satirisk teckning snarare än en historisk skildring; att den är oklanderligt tecknad gör den bara grymmare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *