Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Öster om Eden (East of Eden, 1955)

James Dean sör slog igenom med buller och bång i Elia Kazans lyriska filmatisering av John Steinbecks klassiker. Utpslear sig på 1910-talet; Dean spelar den plågade sonen till en religiös idealist (Massey), vars andra son verkar göra allt rätt. Sakta men säkert framgår de båda brödernas rivalitet, särskilt gentemot kärleksobjektet Harris och deras ”fallna” mor (Jo Van Fleet), som bara en av dem vet fortfarande lever. Deans tvära kast mellan introvert och extrovert ångest är tidlöst och Kazans färgstarka widescreenberättande, ihop med suggestivt kameraarbete och bombastisk musik, gör att den melodramatiska berättelsen får lika delar romantisk flärd och oförutsägbar energi. Alla skådespelare är fantastiska, och driver hela filmen. Den som säger att filmad teater är tråkigt har inte sett denna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *