Harry Potter och hemligheternas kammare (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002)


Det är svårt att se den här filmen som en film från 2002, bara som uppföljaren till Harry Potter och de vises sten, och det är ett bevis på framgången för den här serien; i efterhand är Hemligheternas kammare något av en tematisk kittel för serien. Allt intressant med berättelsen har sina rötter här (denna del kommer specifikt att speglas i Halvblodsprinsen, ett liknande pitstop mellan handlingspunkter men, på grund av den slaka intrigen, mycket rik och fängslande mellan lagren).

Jag hade ingen aning om detta när det begav sig, och inte filmskaparna heller. Jag kunde bara dra slutsatsen att det var en njutbar, om än stundtals omständlig, uppföljare som utvecklade den mytologiska potentialen och den lockande känslan av fara som fanns i den första filmen. Chris Columbus hade inte mycket mer att göra efter detta, men det kan inte underskattas att han lyckades med en otrolig bedrift när han organiserade berättelsen och översatte visionen från böckerna.

För mig kommer det alltid att finnas något oskuldsfullt, rent och skimrande över de två första filmerna i den här serien. Cuaróns överskattade film slår mig som den som framför allt gjordes för dem som egentligen inte uppskattar serien så mycket. Den fjärde gjorde lite mer fel än rätt. David Yates tog över skutan för de sista filmerna – de var utmärkta, men nästan för effektiva, som rinnande vatten.  De saknade de sneda vinklarna och buckligheten från Hemligheternas kammare; de där livstecknen som avslöjar att vi fortfarande tittar på människor som gör en film tillsammans och inte en ensemble på proffsig rutin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *