Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Staden som fruktade solnedgången (The Town That Dreaded Sundown, 1976)


Om The Legend of Boggy Creek var som en hembakad paj så är Staden som fruktade solnedgången, maestro Charles B. Pierces något mer prestigefyllda rysare, som om farmor och farfar försöker följa ett recept från någon krånglig kokbok skriven av en hipster från storstan.

Filmen utspelar sig 1946 och handlar om jakten på en seriemördare – detta innan sådana historier blivit stapelvara, så filmen förtjänar en ärlig chans. Man märker också att Pierce fortfarande vill göra en autentisk film, med ”äkta” material – miljöerna är inte tillgjorda, många inblandade verkar vara amatörer, storyn är byggd på ett verkligt fall ur Arkansas och Texas annaler… men det hela är bara tradigt och ofokuserat. En berättare ger filmen en dokumentär ton, kriminalarna föreslår thriller, mördaren själv är tagen ur en blodig skräckfilm men diverse ”konstapel Klang”-scener gör det till en jönsig komedi i Nu blåser vi snuten-stuk. Det narrativa haltar betänkligt här, tyvärr.

Tre minuter censurerades vid den svenska premiären, däribland noterades ”mord med kniv på trombon”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *