Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

The Legend of Boggy Creek (1972)


De som inte begriper sig på found footage brukar tala om Cannibal Holocaust som embryot för subgenren. De som begriper sig på found footage inser att den inte handlar om fiktiva inspelningar som en plot point i en i övrigt helt narrativ spelfilm.

Så det så.

Föregångaren till The Blair Witch Project är snarare The Legend of Boggy Creek, en besynnerlig liten film som i dokumentär stil berättar om en småstad som i 30 års tid plågats av Bigfoot-liknande varelse; förutom autentiska miljöer så förstärks den hemmagjorda känslan av att riktiga människor spelar sig själva i fiktiva iscensättningar.

Det hela är ganska skruttigt, men har också en oundviklig, opretentiös charm; som en cinematisk förlängning av moderna myter fungerar filmen på ett märkligt självklart sätt. Moderna myter är trots allt människor i verkligheten som sysslar med att skapa fiktion. Det är precis vad den här filmen gör också. Någonting lyckades den koppla till i alla fall, för den blev en oväntad succé i USA och startade en våg av psuedodokumentära filmer om liknande skogsvarelser, träskmonster etc…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *