Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Endast änglar ha vingar (Only Angels Have Wings, 1939)


En riktig dealbreaker. Endast änglar ha vingar är den typ av film som definierar vad som gör filmer till filmer; allt ser fejk ut, dialogen är omöjligt kvick, man tar in berättelsen mellan lagren av ens fantasi och den charmigt kitschiga simuleringen i bild; en osynlig plats i ens sinne där filmer lever – inte på skärmen, inte utanför den, men inuti dig; hur ska jag annars kunna förklara att jag tror på en verklighet där Cary Grant och hans gigantiska hatt kan vara i en förtjusande farlig samexistens med Jean Arthur klädd antingen för en safari eller i glorifierad pyjamas… det enda felet är att den bästa scenen (”peanuuuuuuuuuuts!”) kommer så tidigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *