Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Friday (1995)


Med den här ”häng”-komedin ville Ice Cube visa den soliga sidan av ”hooden”, efter en uppsjö av våldsamma ghettoskildringar på 90-talet. Han spelar slashas som förlorat jobbet, Chris Tucker hans pårökta kompis. En och annan färgstark detalj kommenteras men inte så mycket händer förrän våldsamheter uppstår. Trots den optimistiska idén finns skottlossningar och mord här med – tanken är på allvar att du är en ängel om du slåss med nävarna istället för att ta till vapen. Filmen känns som en dystopi i en Verhoeven-satir; trots att filmer som Boyz ’N the Hood och Menace II Society var överdrivna och tragiska så känns Friday faktiskt deppigare, mer fejk och (konstigast av allt) mer våldsfixerad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *