Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Badhuset (Xizao, 1999)


Premissen verkar förutsägbar – en kylig ung affärsman gör ett landsbygdsbesök till sin främling till far, som äger ett badhus, och sin utvecklingsstörda lillebror, allt på grund av ett missförstånd; mötet är svårt till en början, men så småningom smälter den teknokratiska stadsmänniskan och lär sig trivas med det mer autentiska livet i provinsen, särskilt när det visar sig att det gamla badhuset ska rivas. Jo, jo. Men den det är ganska anmärkningsvärt hur graciöst och elegant regissören Zhang Yang trycker på de rätta knapparna i den här filmen. Skådespelarna navigerar i sina roller med extremt ömsint engagemang, och ett helt universum av tid och rum, allt i relation till den mänskliga själen, nystas sakta men säkert upp; det låter banalt, men det är verkligen en fantastisk film.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *