Rocky IV/Rocky IV: Rocky vs Drago (1985/2021)


Under pandemin hade Sylvester Stallone inget bättre för sig, så han gjorde denna urskuldande version av sitt MTV-mästerverk, och försökte få till en version av filmen som passade bättre, både visuellt och tonmässigt, med de andra fem; det är ett oväntat, mycket övertygande argument för att det finns mer i en film än bara klippningen. Man kan absolut se filmen som Sly försöker göra Rocky IV till, och man till och med se varför han tror att det kan funka. Väldigt mycket bra material hamnade i soptunnan när det begav sig, och det tyder på att han hade verkligen en bra uppfattning om historien han faktiskt ville berätta, innan han övertänkte allt och deltog i 80-talets snöboll av snabba endorfiner istället.

Men att sätta ihop scenerna och trimma dem på ett fördelaktigt sätt, göra enskilda scener bättre, betyder inte det blir automatiskt en ny film (särskilt inte när många förändringar kräver att man sett originalversionen ändå) och ännu mer besvärligt blir det när man betänker att det helt enkelt inte finns så mycket till story här till att börja med. Att se denna besynnerliga director’s cut blir lite som att se en bil som tagits isär, satts ihopsatt och inte längre fungerar; det är en film som lossnat från sig själv, ett konstgjort program av scener som helt enkelt inte känns särskilt tillfredsställande i slutändan, eftersom det egentligen inte börjar någonstans och inte heller har det kommit någonstans.

Det är definitivt ett fascinerande projekt, men det roliga tar slut när man ser trådarna som försöker hålla ihop allt. Bakom kulisserna-dokumentären, som Stallone helt sonika lade upp på YouTube,  är mycket mer givande, och det är inte förvånande att den enda stunden i den nya versionen som känns organisk är när den äldre Stallone uppmanar sitt yngre alter ego att resa sig efter att ha knockats. Här verkar det som att den gamle sluggern faktiskt bidragit med en ny ljudinsats, och man kan tycka att den här versionen behövde mer av denna typ av närvaro i regin. Det kan ju bara vara en revidering, inte (som Stallone verkar tro) en renovering. Det finns ingen förversion av en film, ingen hur-det-egentligen-borde-ha-varit-Rocky IV. Gilla det eller inte, Rocky IV var filmen som gjordes, när den gjordes, för de tider och på grund av tiderna då den gjordes; man kan göra om filmen, men inte få den helt ogjord.

Så hur mycket jag än önskar att jag kunde ge Stallone sin ”multiverse”-version av Rocky IV så måste jag säga att han bara gjort originalversionen bara blir starkare och tydligare. Den gjordes under kalla kriget, den har en ark med Paulie (som involverar en robot), Brigitte Nielsen är närvarande i berättelsen och får gestalta sin rollfigur; allt detta på grund av vem Stallone var då, och hur tiden var. Det är helt okej! Alt är en del av det vackra faktum att filmer tillhör historien, och även om director’s cut-versionen försöker att gentrifiera bort 80-talet från denna 80-talsfilm, förklara dess teman i dialogen snarare än att lägga det i undertexten (vilket känns som ett typiskt ogästvänligt, modernt drag). Den nya versionen tillför inte i grunden något som inte redan är uppenbart; detta är Stallones medelålderskris, där han tvingas översätta sin manlighet till krigarens pseudojungianska roll eftersom åldrandet och döden plötsligt syns på horisonten. Det är något med det här bombastiska, djuriska 80-talsmonstrositeten, filmens liksom konstant förstärkta och överdrivna natur, som arbetar till förmån för denna kris. Det är den mörka natten av Rockys själ. Stallones inferno! Take it or leave it! Den nya versionen bevisar att det helt enkelt inte finns någon medelväg – eller kanske man borde säga, there’s no easy way ooooout!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *