Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Bilrånaren (The Hitch-Hiker, 1953)

Särskilt lojala läsare (alla tolv stycken) efterlyser mitt skriveri om särskilda regissörer som inte kommit sedan Arzner – projektet tuffar på, men har genomgått en omberäkning och försening. För tillfället har jag anledning att gå igenom Ida Lupinos filmografi som regissör. The Hitch-Hiker visar sig vara den minst överraskande filmen hittills. Den är inte dålig, den kan rentav vara hennes bästa film, men den är också exakt filmen man tror den ska vara. Det är inte så mycket det att berättelsen har återkommit så många gånger senare (den handlar om två män på fiskesemester som har oturen att plocka upp en mordisk liftare; se vidare Den sista färden, Kalifornia, etc) utan varför den har återkommit. Det är en välgjord film, särskilt med tanke på dess små medel, men tanken med den är också att vara en sedelärande ”problemfilm”, långt ifrån de sadomasochistiska lekar som den här pitchen skulle leda till. Lupino gjorde många filmer om saker vi inte ser överdrivet mycket av idag (abort, mäns våld mot kvinnor, rivalitet mellan mödrar och döttrar) så det är en dyster ironi att hennes mest inflytelserika film är en våldsam thriller om patetisk maskulinitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *