Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

💿 Godzilla vs. Kong (2021)

—————————————————————————————————–

Godzilla vs. Kong (2021)

TÀnk sÄ enkelt det kan gÄ fel.

Och hur enkelt det blir nÀr det blir rÀtt!

NÀr jÀnkarna gav sig pÄ att uppliva Godzilla Är 2014 blev det fel. Uppföljaren Godzilla II var helt uppÄt vÀggarna fel. NÀr de slÀngde in King Kong kunde man se tanken men, nej, det fungerade fortfarande inte. De försökte för mycket och de fokuserade pÄ fel saker.

Nu, fjÀrde gÄngen gillt, har vi Godzilla vs. Kong. Och
 tja, den hÀr gÄngen fick de faktiskt till det ganska sÄ rÀtt!

Och
 det finns inte mycket mer att sÀga om det!

Ja, Àr det inte det ena sÄ Àr det det andra. Men Àrligt talat. Har du nÄgonsin sett en gammal Godzilla-film frÄn Toho? KÀnner du till standarden man faktiskt försöker uppnÄ hÀr?

Originalet frĂ„n 1954 Ă€r vad mig betrĂ€ffar en rimlig klassiker, och King Kong frĂ„n 1933 Ă€r naturligtvis legendarisk. Men sedan tar tĂ„get slut. Nog för att det finns ett kitschigt underhĂ„llningsvĂ€rde i flera av de japanska monstershowerna men vet ni, ingen behöver se en enda av dem. Det enda som hĂ€nder i dem Ă€r att monster slĂ„ss pĂ„ öppen gata, medan fyrkantigast tĂ€nkbara karaktĂ€rer hĂ€mtade ur arkaiska serietidningars vĂ€rld flyger runt i stridsflygplan, eller letar skatter i djungler, eller löser mysterium om kontraspionage, eller reser i tiden
 ja, mĂ€nniskorna kan göra lite vad som helst, det Ă€r inte sĂ„ noga, sĂ„ lĂ€nge det slutar med att Godzilla river stan. (Tohos Shin Godzilla, som kom för nĂ„gra Ă„r sedan, kanske Ă€r det stora undantaget som bekrĂ€ftar regeln; den Ă€r emellertid överkurs).

Nu tycks det sjĂ€lvklart att Godzilla vs. Kong fĂ„r kritik för sina ointressanta mĂ€nniskor, som i princip fungerar som levande lekasksgubbar hĂ€r, inte olikt figurerna i en Legofilm. Men det Ă€r ju rĂ€tt! HĂ€r har man faktiskt försökt sig pĂ„ att göra just vad man (av nĂ„gon anledning) inte vĂ„gade frĂ„n början: En japansk monsterfilm, fast i amerikansk utstyrsel. BĂ€ttre Ă€n sĂ„ hĂ€r kan det inte bli. Om det sedan inte Ă€r sĂ„ bra, i ordets konventionella bemĂ€rkelse, det kan man inte sitta och vara överraskad över. Jag kan se regissören Adam Wingard höja pĂ„ hĂ€nder och ögonbryn; ”are you not entertained?”

Jag Àr nittio pÄ att Wingard gjort den hÀr filmen som en nörd som kommit till godislandet. Han vet vÀrdet av att inte krÄngla till det (för en gÄngs skull, kan jag tillÀgga, dÄ flera av hans tidigare filmer drivit mig till vansinne) utan bara lÄta figurerna hoppa in i en omöjlig, högteknologisk farkost som kan ta sig genom jordens mittpunkt. Den trÄnga cockpitfeelingen sitter dÀr den ska. Det hela pÄminner om den dÀr nÀr rymdvarelser kom frÄn framtiden, med en Arnold-robot i spetsen, för att utplÄna Godzilla genom att, i sin tur, resa tillbaka till andra vÀrldskriget. DÀr fanns inte bara Ghidorah, Godzillas nemesis, utan Mecha-Ghidorah! VarpÄ alla ÄttaÄringar pÄ alla ludna heltÀckningsmattor sÀger: Wooooow!

Det Ă€r till Wingards förtjĂ€nst att han förstĂ„r och förvaltar den hĂ€r traditionen, dĂ€r vuxna mĂ€nniskor gör filmer utifrĂ„n sina inre dagisbarn, utan att för den sakens skull ramla ner i meningslös nostalgi. Godzilla vs. Kong Ă€r ocksĂ„ en konstigt modern film. TĂ€nk! Förr i tiden sĂ„g man alltid USA:s president i sĂ„dana hĂ€r filmer. Nuförtiden spökar han som en avlĂ€gsen diktator. Ingen nĂ€mner honom, ingen lĂ„tsas som att han Ă€r dĂ€r. I stĂ€llet verkar USA vara ett land dĂ€r militĂ€ren genomför alla ledande beslut. Hmmmm


Om detta Ă€r vĂ„r nya ordning sĂ„ Ă€r det inte konstigt att folk inte lĂ€ngre tror pĂ„ auktoriteter. Detta speglas i sin tur oerhört vĂ€l i filmens hjĂ€ltar som, Ă€nnu mer fascinerande, Ă€r ett gĂ€ng outsiders som sammanförs av sin tro pĂ„ konspirationsteorier. Att det finns en annan vĂ€rld inuti jorden, dĂ€r dinosaurier lever, lĂ„ter kanske som nĂ„got en galen forskare skulle skriva i en bok; hĂ€r spelas han av Alexander SkarsgĂ„rd och Ă€r vĂ„r hjĂ€lte! I en annan del av storyn följer ett par undersĂ„tar upp en knasig podcast-snubbe som – what do you know! – faktiskt visar sig ha helt rĂ€tt angĂ„ende storföretagets onda planer. Den hĂ€r killen menar att man blir trög i huvudet av att dricka kranvatten. Det Ă€r en konspiration! Det Ă€r kanske dĂ€rför vi ser Alex sitta och halsa vatten pĂ„ flaska i en senare scen? Bara smarta snubbar fattar att man inte kan hĂ„lla pĂ„ och dricka kranvatten hur som helst!

Ja, Godzilla vs. Kong utspelar sig i en vĂ€rld utan journalister, utan statsmakter; en slags apokalyptisk fantasi dĂ€r alla springer runt och klarar sig bĂ€st de vill, hjĂ€lplösa i en vĂ€rld som omringar dem av militĂ€ra avgrĂ€nsningar och stora, högteknologiska vapen. Det har stĂ„tt klart ett tag att vi inte lĂ€ngre förvĂ€ntas vara imponerande av jĂ€tteödlor och monster lĂ€ngre, och kanske det Ă€r förklaringen; nĂ„got mĂ„ste ju vara vĂ„rt hot! Är det inte okej lĂ€ngre med tyskar, ryssar, bruna mĂ€n frĂ„n mellanöstern, asiater
 ja men herregud, tĂ€nker Mr. Hollywood, vem ska dĂ„ vara skurk? Ja, det fĂ„r bli stora feta monster i stĂ€llet. Och dĂ„ har vi nĂ„got fantastiskt att sĂ€tta emot: Stor, fet teknik! Ja, vi kan bygga egna monster! Patenterade och hemskt effektiva.

Allt det hĂ€r gör att filmen fĂ„r en ganska kuslig underton, för en normalĂ€ngslig morgontidningslĂ€sare vill sĂ€ga. Den varelse vi förvĂ€ntas vara riktigt wowade över i den hĂ€r filmen Ă€r en teknologisk skapelse, skapad av nĂ„gon Elon Musk-wannabe eller annan. Den stora robotversionen av Godzilla, Mechagodzilla, var i det japanska originalet en tĂ€mligen japansk neuros; ett monster av teknologi, som genast gjorde Godzilla till nĂ„gon slags skogsmulle, en organisk hjĂ€lte av kött och blod. I den hĂ€r filmen glider det över, som sĂ„ mĂ„nga gĂ„nger förr, till en underkastelse inför den amerikanska militĂ€rmakten. ”Fuck yeah!” som det hette i Team America: World Police. Det mĂ„ vara gjort i all vĂ€lmening, och de stora djuren förblir vĂ„ra hjĂ€ltar, men det Ă€r nĂ„got med amerikanska storfilmer och amerikansk storteknologi som gĂ„r för bra ihop. Filmen har en drömsk relation till teknologisk terror, man kan kĂ€nna knĂ€svagheten inför den stora apparaten, och den skakar aldrig av sig kĂ€nslan av att en Mechagodzilla skulle vara bra att ha, Ă€ndĂ„.

FREDRIK FYHR

Ett svar pĂ„ ”💿 Godzilla vs. Kong (2021)”

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *