Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

đŸ“Œ New Rose Hotel (1998)

New Rose Hotel (1998)

En mycket trogen filmatisering av en novell av William Gibson; utspelar sig i den megakapitalistiska nĂ€ra framtiden – Walken och Defoe spelar industriella spioner som anlitar prostituerade Argento för att förföra ett japanskt kreativt geni och dĂ€rmed sĂ€nka dennes vĂ€rde som mĂ€nskligt kapital. Visst lĂ„ter det spĂ€nnande? Större delen av filmen utspelar sig i dĂ€mpade hotellrum och det Ă€r svĂ„rt att skaka av sig kĂ€nslan av att hela filmen faktiskt vill ligga och dra sig. Ferraras typiskt antisociala skiter-i-vilket-attityd leder till mĂ„nga dimmiga passager av bakisĂ„ngest och inte mycket mer, eftersom allting hĂ€nder utanför vĂ„r horisont (tanken Ă€r att Dafoe ska bli förĂ€lskad i Argento, men allt som hĂ€nder sker andra karaktĂ€rer och inte honom). Det hela Ă€r som en lĂ„ngfilmsversion av Martin Sheens tillvaro i början av Apocalypse Now. ÄndĂ„ Ă€r filmen mĂ€rklig nog att vara sevĂ€rd pĂ„ sitt sĂ€tt, för rĂ€tt publik, eller som ensamt, mycket ensamt, nattsudd.

1998 USA 93 min. fÀrg/35mm/1.85:1. R: Abel Ferrara. S: Willem Dafoe, Asia Argento, Christopher Walken, Annabella Sciorra, John Lurie, Kimmy Suzuki, Miou, Yoshitaka Amano, Gretchen Mol, Phil Neilson, Ken Kelsch. Efter en novell av William Gibson. Trailer.


LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *