Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

💿 Hajen 3-D (1983)

Jag sÄg om Hajen 2, skrev en recension, och drabbades av det hjÀlplösa suget att se, ja, Hajen 3.

FörlÄt, Hajen 3-D.

Jag övervÀgde att skriva en recension ocksÄ pÄ den, sÀrskilt eftersom det uppenbarligen finns en hel del mÀnniskor som upplever att Hajen 2 Àr underskattad (betyder det att Hajen 3-D Àr överskattad?)

NÄgonstans i bakhuvudet ringde dock en klocka. Har jag inte, sÄ att sÀga, sett den hÀr filmen förut?

Jag följde mina instinkter in till min gamla Acer Travelmate 723TX (den hĂ€r), min ”hi ho Silver away” Ă„ren 1998-2007, och hittade vad om inte en komiskt utstuderad genomgĂ„ng och recension pĂ„, just, Hajen 3-D. Texten spĂ„rar jag till femte juli 2005, dĂ„ jag var relativt nyklĂ€ckt nittonĂ„ring. Jag var i samma sits dĂ„ som nu, jag hade sett Hajen 2 sĂ„ nu ville jag se Hajen 3 ocksĂ„.

Jag lÀgger upp texten igen av ett par orsaker. Dels för att jag inte tÀnker skriva en till recension pÄ den hÀr filmen nÀr jag nu redan gjort det en gÄng (att jag hade glömt bort det Àr ingens fel, bara ett bevis pÄ hur minnesvÀrd filmen Àr). Dels för att Hajen 2 inte Àr underskattad och jag vill ha nÄgon som kan föra min talan (det vill sÀga mitt femton Är yngre jag). Dels för att jag ÀndÄ Àr lite stolt över mig sjÀlv för att jag lade ner sÄ mycket tid och möda pÄ att gÄ igenom filmerna jag sÄg, oavsett om jag tyckte de var bra eller inte.

Slutligen tycker jag ocksĂ„ om texten som en inblick i tiden dĂ„ Internet bara var forum och MSN. År 2005 kĂ€nde jag förmodligen inte till Rotten Tomatoes utan vĂ€rderade fortfarande Leonard Maltin som en mĂ„ttstock för konsensus (ofattbart idag, men som jag skrivit vid ett tidigare tillfĂ€lle sĂ„ fanns det en tid dĂ„ det var Leonard Maltin istĂ€llet för IMDb). Jag satt pĂ„ min vrĂ„, samlade information pĂ„ egen maskin och anvĂ€nde min fjortontummare (exakt en sĂ„dan hĂ€r) dĂ€r alla DVD-filmer i scopewidescreen blev helt ovala. Jag sammanstĂ€llde den hĂ€r typen av fĂ€ltrapporter med paus och rewind, ett tangenbord och ett anteckningsblock. Mallen vill jag minnas att jag tog frĂ„n en bokserie som hette The Complete, som gick igenom filmer av Spielberg och Kubrick genom liknande kategorier. Det sĂ€ger en hel del om DNA:t i den hĂ€r sidan som den ser ut idag.

Följande alltsÄ skrivet juni 2005


Hajen 3-D (1983)

Jaws 3-D

Regissör: Joe Alves

Manus: Richard Matheson och Carl Gottlieb (story av Guerdon Trueblood), inspirerad av romanen ”Hajen” av Peter Benchley.

SkÄdespelare: Dennis Quaid (Mike Brody), Bess Armstrong (Kathryn Morgan), Louis Gossett Jr (Calvin Bouchard), Simon MacCorkindale (Philip FitzRoyce), John Putch (Sean Brody), Lea Thompson (Kelly Ann Bukowski), P.H. Moriarty (Jack Tate), Dan Blasko (Dan), Liz Morris (Liz), Lisa Maurer (Ethel), Harry Grant (Shelby Overman), Andy Hansen (Silver Bullet), P.T. Horn (Tunnelguide), John Edson Jr (Bob Woodbury).

Foto: James A. Contner

Musik: Alan Parker (”Jaws Theme” av John Williams)

Producent: Robert Hitzig

Klippning: Randy Roberts

Produktionsdesign: Woods Mackintosh

Scenografi: Stephen Altman

Produktion: Alan Landsburg Productions

Distribution: Universal

Genre: Thriller/skrÀck

Subgenre: Monsterfilm/slasher/panorama

Delvis: Katastroffilm

Förtexter: Vi Àr pÄ havsbottnen och ser genom ögonen av en mordisk haj som hugger till en fisk vars huvud, fortfarande med Àtande mun, sakta flyter i blodkaskaden. Vi ser dÀrefter ett par vattenskidÄkare som gör en dubbelpyramid medan hajfenan försvinner under vattenytan.

Titelsekvens: En kvinna lÀxar upp flickor hur de ska bete sig som anstÀllda pÄ Sea World, strax dÀrefter ser vi Àgaren Calvin Bouchard lovprisa detta nya undervattenzoo framför en modell av bygget.

Dramaturgi: Filmen har tvÄ delar. Före upptÀckten av hajen och efter den.

Sammanfattning [synopsis m. spoilers anm.]: Vi befinner oss pÄ den snart nyöppnade undervattensparken Sea World dÀr ett par arbetare och Àgare för tillfÀllet sysselsÀtter sig med de sista förberedelserna innan öppningen. Natten vÄra hjÀltefigurer, bröderna Mike och Sean Brody och deras flickvÀnner Kathryn och Kelly, Àr pÄ en krogrunda slinker dock en gigantisk vithaj in i omrÄdet, Àter slarvige skötaren Shelby Overman, utan att nÄgon ser det. TvÄ fiskare faller ocksÄ offer för hajen under natten.

Dagen efter börjar vÀnnerna leta efter Shelby, vilket leder till att de blir jagade av den stora vithajens avkomma, som de naturligtvis utgÄr frÄn Àr hajen Shelby troligen fallit offer för. Den sliskige prisjÀgaren Philip FitzRoyce, som Àr med i pr-kampanjen för Sea World, vill döda hajen i direktsÀnd TV medan naturvÀnnen Kathryn vill försöka fÄnga den och vara den enda undervattensdjurparken med en vithaj. BÄde Bouchet och FitzRoyce inser snart att Kathryns förslag Àr det bÀsta och de ger sig av för att fÄnga hajen. NÀr detta Àr gjort söver de hajen som bara visar sig sporadiskt pÄverkad av drogerna. NÀr Sea World öppnas för Bouchet dessutom över hajen till en central pool för allmÀn visning, utan Kathryns vetskap, och dÀr dör den efter en stund.

VĂ€ndningen kommer nĂ€r Shelby Overmans lik upptĂ€cks. Kathryn inser genast att hajbettet Ă€r alldeles för stort för att komma frĂ„n ”deras” haj och snart listar de ut att mamman gömmer sig pĂ„ omrĂ„det. De hinner blott varna Bouchet innan hajen attackerar parken. Mike springer i panik omkring i parken och uppmanar mĂ€nniskor att ta sig upp ur vattnet men Kelly blir biten av hajen som ocksĂ„ fĂ„r 30 mĂ€nniskor instĂ€ngda i amfiteatern.

VÄra hjÀltar bestÀmmer sig för att gillra en fÀlla för hajen dÀr de ska ha levande bete och dÀrefter skjuta den, samtidigt som Mike svetsar igen skadorna pÄ amfiteatern sÄ att de instÀngda kan komma ut. Det hela blir förstÄs svÄrare Àn de tÀnkt sig och FitzRoyce Àr först att bli offer för vithajen. Efter att amfiteatern rÀddats attackerar hajen styrelserummet och dödar en arbetare. Mike lyckas dock fÄ av hylsan pÄ granaten som ligger i FitzRoyces döda hand i hajgapet, varpÄ hajen exploderar. Allt slutar lyckligt och till och med delfinerna överlever.

KĂ€lla: Ända sedan Hajen 2 har jag velat se Hajen 3-D men eftersom den antagligen inte var sĂ€rskilt bra sĂ„ brydde jag mig inte om att hyra den. Jag lyckades ocksĂ„ missa den nĂ€r TV3 hade Hajen-tema (och dĂ€rmed sumpade jag förstĂ„s ocksĂ„ fjĂ€rde delen). Till slut lyckades dock mitt driv övervinna mig nĂ€r Filmhuset/Rix [en av stadens tvĂ„ hyrvideobutiker, anm.] alla vĂ€rdiga skrĂ€ckfilmer (utom jĂ€vla Halloween 5*) var sedda av mig utom tredje hajspektaklet. Sagt och gjort.

SkÄdespelaranalys: SkÄdespelarna Àr bland det bÀsta med Hajen 3-D. En ung Dennis Quaid Àr godtagbar i huvudrollen, likasÄ Armstrong och Thompson. Louis Gossett Jr gör ett gediget portrÀtt av Bouchard och Simon MacCorkindale, för mig varmt vÀlbekant i barndomsklassikern Döden pÄ Nilen (1978), Àr precis lika outhÀrdligt ful hÀr som i ÄngbÄtsdeckaren. P.H. Moriarty Àr ocksÄ en gammal skojig gubbe som gör en traditionell manstyp, hÀr i rollen som veteranjÀgaren Jack Tate.

Favoriten: I all sin sliskighet Àr Simon MacCorkindale filmens största karaktÀr, Àven om Louis Gossett Jr ocksÄ Àr slipad. Det Àr alltid roligt att av misstag Äterse gamla ansikten man aldrig hoppades att Äterse. Han Àr en perfekt slempropp.

Udda höjdpunkt: De mĂ„nga 3D-effekterna Ă€r hysteriskt fula och alltifrĂ„n avbitna armar till stillastĂ„ende hajattacker ser fruktansvĂ€rt ut. ÄndĂ„ finns det ett klipp hĂ€r (36.22) dĂ€r en precis upplöst kaotisk hajjakt bryts med Moriartys fula ansikte snackandes om sina forna arbetsgivare pĂ„ en restaurang som Ă€r sĂ„ otroligt dĂ„ligt att det övergĂ„r de dassiga effekterna. Macho-Moirarity börjar ocksĂ„ grina vid ett tillfĂ€lle, vilket kom lite ovĂ€ntat och blev ofrivilligt roligt.

Falska förhoppningar: Jag trodde att Hajen 3-D skulle vara en seg film som egentligen Ă€r sĂ€mre Ă€n den 4/10 den sĂ€kert skulle fĂ„. Den Ă€r dock helt hygglig fram tills första timmen gĂ„tt dĂ„ den blir rent av underhĂ„llande, för att sedan sumpa finalen. AlltsĂ„ var den snĂ€ppet bĂ€ttre Ă€n vĂ€ntat Ă€ven om ”underhĂ„llande” inte Ă€r rĂ€tta ordet.

Teman och motiv: I jĂ€mförelse med sina föregĂ„ngare Ă€r Hajen 3-D ganska spinoff-aktig. Dennis Quaid spelar Mark Brody, dvs. sonen till Martin Brody, hjĂ€lten i de tvĂ„ första filmerna. Det Ă€r det typiska sĂ€ttet att fixa ett enkelt upplĂ€gg för en enkel uppföljare, och det Ă€r inte första eller sista gĂ„ngen det görs. Resultatet blir ofta sunkigt, men Ă€ven om Hajen 2 var en mer traditionell, ”riktig” uppföljare eftersom en stor del av skĂ„despelargĂ€nget frĂ„n originalfilmen var med (samt John Williams som kompositör), sĂ„ gĂ„r det inte att komma ifrĂ„n att den var fullstĂ€ndigt usel och att Hajen 3-D nu reparerar skadan frĂ„n föregĂ„ngaren. De visuella teman ur serien Ă€r förtexterna som börjar som en traditionell Hajen-film och att Williams ledmotiv Ă„teranvĂ€nds dĂ„ och dĂ„. Psykologin hos Brodybröderna Ă€r dock ganska klen. Sean Brody har minnestrauman frĂ„n den första filmen men det verkar bara finnas med som referenskĂ€lla för flickvĂ€nnen Kelly behöver bara vifta pĂ„ ögonbrynen sĂ„ följer han med henne i vattnet tvĂ„ gĂ„nger och med undantag för en replik verkar inte Mike av erfarenhet ha nĂ„got emot att ge sig av och lattja med vithajar. I övrigt gĂ„r det att notera att de rika Ă€ventyrarna och affĂ€rsmĂ€nnen kĂ€mpar tillsammans med arbetarna för att kĂ€mpa mot naturens krafter.

Vad andra sagt: Jag brukar inte dissa filmer för att de Ă€r uppföljare och sĂ„ Ă€r inte fallet hĂ€r heller. Jag hĂ„ller mig Ă€ndĂ„ pĂ„ sidan som ser den som ”hygglig” medan de som ser det som bara en till usel skrĂ€pfilmsuppföljare knappast har sett filmen. Leonard Maltin gav filmen 2/4 i betyg, i jĂ€mförelse med det 2.5 som Hajen 2 mĂ€rkligt nog fick av honom. I mina ögon Ă€r Hajen 3-D en helt OK film, inte nödvĂ€ndigtvis sevĂ€rd för nĂ„gon annan Ă€n lĂ€ttskrĂ€mda arbetare pĂ„ KolmĂ„rden men bĂ€ttre Ă€n tvĂ„an som enligt mig Ă€r en solklar BOMB i Maltintermer.

De tunga kÀnslorna: Inte mÄnga. Det Àr roligt med uppföljare och temafilmer, det finns en outgrundlig charm i att leta symboler och poÀnger i filmer nÀr de övergÄr idén att bara berÀtta historier utan ocksÄ Àr en del av ett koncept. Hajen 3-D Àr dock en i mÀngden, varken mer eller mindre.

Listplaceringar: Well, vad ska man sĂ€ga. Hajen 3-D Ă€r ju inte direkt en toppfilm. DĂ€remot gĂ„r den att se som en av fĂ„ treor som lyckas vara bĂ€ttre Ă€n sina tvĂ„or. Hajenserien som helhet Ă€r dĂ€rmed vĂ€ldigt ojĂ€mn eftersom det brukar vara trean som gör alla besvikna. Å andra sidan Ă€r alla uppföljarna till Spielbergs klassiker överlag av de billigare slaget.

Kapsel: Hygglig hajrysare dĂ€r den gigantiska vithajen slinker in pĂ„ den nyöppnade vattendjurparken Sea World i Florida dĂ€r sonen (Quaid) till första filmens hjĂ€lte jobbar som delfinskötare. Hajen lurar omkring och Ă€ter mĂ€nniskor i smyg fram tills kalabaliken bryter ut. Fullt godtagbar men ganska seg och fastĂ€n filmen fĂ„r en rivstart mot slutet sjabblar den bort finalen helt. ÄndĂ„ mer Ă€n dubbelt sĂ„ bra som tvĂ„an sĂ„ det Ă€r vĂ€l inte dĂ„ligt i ordets rĂ€tta bemĂ€rkelse. Filmades och visades i 3-D, pĂ„ video syns det bara genom pĂ„kostade samt genuint platta och fula effekter. Döptes om till Hajen 3 (”Jaws III”) pĂ„ video.

Kommentar: Hajen mumsar omkring och skapar oreda bland fula 3D-effekter och det blir mycket vĂ€sen för nĂ€stintill ingenting. ÄndĂ„ Ă€r detta en andra uppföljare som Ă€r kompetent och bĂ€ttre Ă€n man kan tro, samt definitivt mer sevĂ€rd Ă€n den hiskeliga Hajen 2.

* = Hyrvideobutiken hade alla Halloween-filmer utom Halloween 5, vilket jag minns var oerhört störande.


PS.

SÄ, nu Àr vi tillbaka i juni 2020. Det enda jag har att tillÀgga om Hajen 3-D idag Àr att den som idé Àr mer underskattad Àn nÄgot i Hajen 2. Jag tycker om hur de tÀnkte, kort sagt. Det Àr en modern monsterfilm frÄn 50-talet, komplett med nygammal 3D-teknik, och placeringen pÄ ett slags nöjesfÀlt sÀtter ytterligare fokus pÄ filmens mekaniska natur. Hajen 3-D har pÄ sÄ sÀtt kopplingar sÄvÀl till MÚliÚs som till SkrÀcken i svarta lagunen (1954), den Àr mer cinematiskt rik i sitt DNA Àn Hajen 2 som jag finner vara, i brist pÄ bÀttre ord, tomt skit. Hajen 3-D gjordes av Joe Alves, som var scenograf pÄ Spielbergs originalfilm, och jag uppskattar den Àven som ett pussel i Spielbergs karriÀr. Jag kan förestÀlla mig att Spielberg sjÀlv sÄg potentialen i Hajen 3-D, för den fungerar faktiskt som ett ganska bra tematiskt lim mellan Westworld (1973) och Jurassic Park (1993). Hajen 3-D Àr slutligen lite före sin tid ocksÄ som blockbuster; den kÀnns pÄ mÄnga sÀtt som en betaversion av Deep Blue Sea (1999) och inte minst Jurassic World (2015), vilket jag ser att jag faktiskt nÀmnde nÀr jag recenserade den filmen.

FREDRIK FYHR

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *