Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

💿 Cannonball! (1976)

Jag vet inte riktigt vart det var alla skulle köra pÄ 70-talet men fort skulle det gÄ, och roligt skulle man ha, och skumpa skulle det göra.

Men ibland gick det riktigt segt fram, det mÄste sÀgas.

Cannonball! ska inte blandas ihop med Cannonball Run. Den hade Burt Reynolds, den hÀr filmen fÄr nöja sig med David Carradine. MÄnga filmer fick nöja sig med David Carradine. Den gjordes av teamet bakom Death Race 2000, sÄ den har mer att göra med den filmen som, kanske nÄgon vet, handlade om ett dödsrace dÀr förarna fick poÀng för hur mÄnga oskyldiga mÀnniskor de mejade ner. KaraktÀrerna hade namn som Nero the Hero och Herman the Nazi Navigator och det skulle vara nÄgon slags satir.

En tysk finns ocksĂ„ i Cannonball. Han cruisar runt lĂ€ngs Kaliforniens motorvĂ€g och ojar sig över hur vackert det Ă€r – ”allt det hĂ€r skulle ha varit Tyskland egentligen”, suckar han, strax innan han exploderar eftersom Dick Miller lagt en bomb i hans motor.

Det Ă€r en av de roligare smĂ„ stunderna i den hĂ€r filmen som, efter den första kvarten och den obligatoriska stĂ€mningen av ”nej men det hĂ€r verkar ju vara nĂ„got kul gammalt trams”, börjar rulla pĂ„ rejĂ€l soppatorsk.

Jag har förstĂ„tt att det finns en annan b-rallyfilm frĂ„n samma Ă„r – den förĂ€rades den svenska titeln FartdĂ„rarna och handlade om samma sak: Ett olagligt undergroundrace dĂ€r diverse filurer deltar och vinnaren fĂ„r x antal slantar i belöning. Det var 1976 Ă„rs Deep Impact/Armageddon-scenario, antar jag.

Jag kan förestĂ€lla mig att den andra filmen Ă€r bĂ€ttre Ă€n Cannonball! som lider oerhört av sin egen brist pÄ  tja, det mesta. KaraktĂ€rerna i den hĂ€r filmen Ă€r drĂ€nerade pĂ„ liv. Carradine Ă€r vĂ„r surmulne antihjĂ€lte, brĂ„kstaken med ett hjĂ€rta av guld. Det sĂ€ger sig sjĂ€lvt, tyvĂ€rr sĂ€ger han inte sĂ„ mycket sjĂ€lv. En av deltagarna Ă€r en medelĂ„lders man i en herrgĂ„rdsvagn som har familj och barn. En Ă€r en svart kille som förĂ€ras funkmusik varje gĂ„ng han Ă€r i bild. Tre tjejer i Farah Fawcett-frisyrer kör runt i en skĂ„bil. Ooooch?

NĂ€. Och schmock. De hĂ€r karaktĂ€rerna varken sĂ€ger eller gör nĂ„got som Ă€r roligt eller intressant, trots att tempot ser ut att vara högt och humöret högt. Men till vilket Ă€ndamĂ„l? Scen efter scen bestĂ„r av tomt pladder och nĂ„gon som nĂ„gon gĂ„ng kör förbi nĂ„gon annan. DĂ„ och dĂ„ exploderar en bil sĂ„ vi har en explosion att titta pĂ„. Har vi tur ser vi ett par lustiga cameos av Joe Dante och duon Sylvester Stallone och Martin Scorsese (!) som”mafiosos”. Sen Ă€r sightseeingen slut.

FREDRIK FYHR


1976 USA 93 min. fÀrg/35mm/1.85:1. R: Paul Bartel. S: David Carradine, Bill McKinney, Veronica Hamel, Gerrit Graham, Robert Carradine, Belinda Balaski, Judy Canova, Archie Hahn, Carl Gottlieb, Mary Woronov, Diane Lee Hart, Glynn Rubin, James Keach, Dick Miller, Stanley Bennett Clay, David Arkin, John Herzfeld, Louisa Moritz, Patrick Wright, Allan Arkush, Gary Austin, Paul Bartel, Jim Connors, Roger Corman, Joe Dante, Samuel W. Gelfman, Paul Glickler, David N. Gottlieb, Lea Gould, Aron Kincaid, Saul Krugman, Martin Scorsese, Mary-Robin Redd, Don Simpson, George Wagner, Sylvester Stallone (okrediterad)

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *