Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

10 filmtips, vecka 23-24

1

macbeth videosöndag

MACBETH

Förra veckan var det torrt på releaser, men denna vecka finns det mer saker att tipsa om. Varmast om hjärtat ligger Macbeth som har glittrande BluRay-premiär. Det är inte en film som kommer att fungera för den som verkligen inte tilltalas av Shakespeare, men i övrigt är det en blytung och mäktig film och min röst för årets hittills bästa.

2

ml0

MARKNADENS LAG (2015)

Ett riktigt starkt drama med en sällsynt klassmedvetenhet, om den glädjelösa kampen för en medelålders arbetare att få jobb när han hamnar utanför samhället. Otroligt rak, välspelad och oförnekbar. Finns på VOD och utgiven på DVD av Folkets bio.

3

gb12

GHOSTBUSTERS & GHOSTBUSTERS 2 (1984, 1989)

Två filmer som behöver mindre presentation – Ghostbusters är en av få releaser i det nya 4K Ultra HD-systemet som vore värd att äga. Och om du ändå vill ha ettan, varför inte få tvåan på köpet när du ändå är igång… Jag menar, så dålig är den inte.

4

DEN UNGE ZLATAN (2015)

Dokumentären som alla överallt tyckte var alldeles helt okej! Finns nu på alla format, inklusive VOD. Misstänker att den kan fungera på en söndag, åtminstone.

5

msp

MIDNIGHT SPECIAL (2016)

I kategorin ”varför i hela Hälsingland har inte den här filmen kommit till Sverige än?” – den uppmärksammade nya E.T.-doftande saken av Jeff Nicohls (som gjorde de lysande Take Shelter, och Mud) med Michael Shannon, uppbackad av en stor mängd buzz och hype i USA; börjar bli jobbigt att hålla andan av rimlig spoilerskräck. Filmen finns på import-BluRay nu, hursomhelst.

6

lob

THE LOBSTER (2015)

Vilket osökt får en att tänka på den här omtalade och märkligt roliga filmen, som också bara finns på import. Du kan se den om du vill. Om du tycker om den har jag ingen aning om. För tillfället får den amerikanska kritiker att klia sig i huvudet på sin amerikanska biorunda.

7

aspid

WIM WENDERS: THE ROAD TRILOGY (1974, 1975, 1976)

Veckans obligatoriska Criterion-nyhet – Wim Wenders tre tidiga roadmovies Med Alice på halsen (1974), Falsk rörelse (1975) och Med tidens gång (1976), några av filmerna han slog igenom med som den förste regissör från Västtyskland att på allvar nå internationell framgång. Drömska, poetiska, Wenderska, och nu återutgiven i Criterions 4K-transfer med kommentarspår på alla filmer, flera nya intervjuer med Wenders och flera av skådespelarna, outtakes och Super 8-material, en praktiskt taget helt ny dokumentär, två gamla kortfilmer av Wenders från det sena 60-talet, nya undertexter skrivna av Wenders själv och en bok med essäer av flera författare.

8

vgjsd

VARJE GÅNG JAG SER DIG (2014)

En riktigt fin liten film om en blind kille, hans vänner och hans kärleksliv. Mer ska man inte förklara om den här filmen, med sin olyckligt Lisa Nilsson-klingande svenska titel (i original heter den ”Jag kan gå själv”). Jag kan bara säga att den är riktigt bra och gör en glad. Distribuerad av Lucky Dogs och finns på VOD.

9

mdr

MULHOLLAND DRIVE (2001)

Veckans ”har du inte sett den?” – Se den, se om den, se bara inte The Neon Demon. David Lynchs moderna klassiker är en oförglömlig halvsurrealistisk labyrint-thriller, i synnerhet om du gillar Freud – men också bara överhuvudtaget. En film du ska se. Finns på DVD, BluRay och VOD och om du vill slå på stort har (såklart) Criterion gett ut den i en perfekt version. Också, för den nyfikne: En text om filmen är på väg på sidan.

10

oh

GATES OF HELL-TRILOGY (1980, 1981)

Mindre creddig än Wim Wenders-trilogin men ett stycke filmhistoria likväl! Lucio Fulcis godtyckligt benämnda serie gotiska, sporadiskt arty splatterfilmer om helvetets portar består av lysande City of the Living Dead (1980), mästerverket The Beyond (1981) och minnesvärda The House by the Cemetery (1981) – och om du inte håller med mig så kan du dra dit pepparn växer! (Eller bara se något annat). Detta Blu-Ray-set kommer med kommentarspår, bakom kulisserna-filmer och intervjuer med skådespelarna och den är ett måste för den som gillar de här filmerna. Utgivna av några som heter Cinema Cult och finns på Amazon.

EDIT: Finns inte alls på Amazon! Inte längre. Jag är inte ensam om att anse att samlingen var ett måste för den tog slut på nästan en gång. Jag låter det ändå stå kvar för att accentuera populariteten. Och vem vet, kanske en till upplaga är på väg.

FREDRIK FYHR

Ett svar på ”10 filmtips, vecka 23-24

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *