Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

10 filmtips, vecka 21-22

1

revene

THE REVENANT (2015)

Iñirattus metafysiska äventyrsfilm, där Leonardo DiCaprio får sig en riktig björntjänst, behöver ingen närmare presentation vid det här laget. Såg du den inte på bio missade du en visuell upplevelse, men det är värt att nöja sig med en VOD- eller Blu-Ray-titt i vilket fall som helst.

2

tbs

THE BIG SHORT (2015)

Finanskrisen i en cyniskt självbelåten karusell av Scorsese-modell. Adam McKays finanskris-panorama är inte för den som vill ha moralisk tillfredsställelse, eller en skarp politisk analys, och den är ungefär lika provocerande som underhållande (ganska mycket i båda fallen). Läs också denna fina analys på Film International som fint belyser de självklara svårigheterna med att göra kommersiell film om finanskrisen.

3

creed

CREED (2015)

För den som fortfarande inte checkat Rocky VII… eller Creed I, om man vill. Jag var inte lika förtjust i filmen som många andra var, men jag sa inte att den inte var underhållande!

4

thc

THE HUMAN CONDITION TRILOGY

En verklig tungviktare i japansk filmhistoria anländer på Blu-Ray via Arrow Films: Masaki Kobayashis nio timmar långa krigsepos Ningen no jôken, uppdelad i tre delar, om en japansk socialistisk och pacifistisk industriarbetares färd genom andra världskriget, väckte stor uppståndelse vid premiären 1959 eftersom den vågade ifrågasätta landets ideologi och handlande under kriget. Jag har själv inte sett trilogin, som tidigare getts ut av Criterion men mig veterligen aldrig i Sverige, men det kliar i fingrarna nu. Boxen är beställbar från svenska leverantörer från tredje juni.

5

mh

MANHUNTER (1986)

Michael Manns 80-talsdoftande semi-klassiker Manhunter – som jag skrivit tämligen lyriskt om tidigare i år – firar trettio år genom en fenomenal Blu-Ray-utgåva signerad Shout Factory (en av många fantastiska amerikanska BR-leverantörer). Filmen kommer i en helt ny digital master, både bioversionen och den ihoplappade Director’s Cut-versionen, som många har stora problem med eftersom den använder outtakes som är av sämre bildkvalitet (hela Director’s Cut-versionen är i Standard Def), fyra intervjuer med William Petersen, Joan Allen, Tom Noonan och fotografen Dante Spinotti, en 42 minuter lång dokumentär om den (fenomenala!) musiken till filmen, ytterligare en 40 minuter lång intervju med Brian Cox om upplevelsen att vara den första att spela Hannibal ”Lecktor”, ytterligare en intervju med Spinotti, en 17 minuter lång dokumentär och naturligtvis ett kommentarspår med Mann själv.

6

lavewntura

L’AVVENTURA (1960)

Brittiska Criterion ger ut Antonionis L’avventura (1960) på Blu-Ray, en film som tidigt fanns i Criterions ursprungliga DVD-sortiment men som alltså inte fått en 4K-behandling förrän nu. Det är inget snack om att Antonionis främsta klassiker, där Gabriele Ferzetti och Monica Vitti söker efter en försvunnen kvinna längsmed den sicilianska kusten, hör hemma i varje cineasthylla. Det var filmen som gjorde Ingmar Bergman så grön av avund att han aldrig slutade tjata om den. Criterions utgåva innehåller ett kommentarspår med historikern Gene Youngblood, en essä i tre delar av Olivier Assayas, en 58 minuter lång dokumentär om Antonioni från 1966, texter av Antonioni upplästa av Jack Nicholson plus en intervju med densamme om regissören, trailers, en helt ny översättning, ytterligare en essä (av kritikern Geoffrey Nowell-Smith) samt Antonionis uttalanden efter den kontroversiella premiären i Cannes och det öppna brev som han lät cirkulera på festivalen.

7

WHO

WHO IS HARRY KELLERMAN AND WHY IS HE SAYING THOSE TERRIBLE THINGS ABOUT ME? (1971)

Via Amazon kan du få tag på denna kultfilm från 70-talet, som faktiskt aldrig getts ut förr vare sig på Blu-Ray eller DVD – Dustin Hoffman spelar låtskrivare som har ångest över att han blivit så populär och filmen igenom försöker han bli vän med sig själv och försöka vara värd all kärlek han inte känner att han förtjänar. Jag har inte sett filmen men den beskrivs som en trevlig och knasig, vagt surrealistisk och 70-talstrippig historia och det kan ju inte vara helt fel. Det är helt klart den mest obskyra Dustin Hoffman-titeln från den amerikanska ”silvereran”.

8

xfrrt

COLOR OF MONEY (1987)

Martin Scorseses uppföljare till Fifflaren gavs ut på Blu-Ray år 2012, på ett 25-årsjublieum, i en utgåva som nu trycks på nytt och som kommer att kunna beställas från svenska leverantörer. Den som inte har sett filmen kan gott göra det – det är inte en av Scorseses bästa, men det är tveklöst en av hans mer kommersiella och enkelsedda, med Tom Cruise och Paul Newman som radarpar i biljard längsmed en framgångssaga som bär 80-talets Karate Kid-koncept lika mycket som 70-talets lealösa stil. Blu-Ray-utgåvan är dock inget att ha – 25-årsutgåvan hade allmänt risig kvalité och även om det skulle vara åtgärdat den här gången så finns inget extramaterial värdigt en Scorsese-release. Faktum är att det inte finns något extramaterial alls.

9

them

THE MAGNIFICENT BUTCHER (1979)

Jag nämnde lite kortfattat Sammo Hung i recensionen av den mediokra kung fu-filmen Monk Comes Down the Mountain men det är värt att upprepa: Karln var ett akrobatiskt geni, om något sådant kan sägas existera. Min favoritfilm, av vad jag sett, är The Magnificent Butcher där Sammo frejdigt tar sig igenom akrobatiska kung fu-nummer lika effektivt som han tar sig igenom pellejönsigast tänkbara humor. Så många andra skulle kunna ruinera så väldigt mycket med samma typ av skämt (som inte sällan är orala eller gasrelaterade) men av någon anledning finner jag den glade Sammo omöjlig att inte tycka om. Filmen har funnits i Sverige via en fin import-DVD utgiven av Hong Kong Legends, och har du tur kan du hitta den i välsorterade filmhyllor under ”begagnat”. Annars finns den att beställa via Amazon eller i akuta fall fulstreamad på t.ex YouTube.

10

eee

EDWARD SCISSORHANDS (1990)

Veckans säkra kort. Om du ser Alice i Spegellandet denna vecka, och finner dig drömmandes tillbaka till en tid då Tim Burton gjorde bra filmer med Johnny Depp, då behöver jag inte påminna dig om Burtons förmodligen bästa film. Om du inte sett Edward Scissorhands, gör det.

FREDRIK FYHR

Ett svar på ”10 filmtips, vecka 21-22

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *