Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Monk Comes Down the Mountain

monk

På en nivå ville jag tycka om den här filmen. Det är en fasligt snygg film och en ofta effektiv uppvisning av folk som hoppar i luften och slåss – det är, som den kunnige vet, en film i wuxia-genren, och trots en hel del användande av plastigt färglysande CGI-bakgrunder är filmen en grann lek med sin historia, både vad gäller miljö och tradition. Regissören Chen Kaige är van vid genren. En gång vann han Guldpalmen för Farväl min konkubin (1993).

Jag kan till och med gå så långt som att säga att Monk Comes Down the Mountain har rötter i den gamla kung fu-komeditraditionen från Hong Kong, filmer från 1970-talet som The Magnificent Butcher och Knockabout (båda 1979) som gjorde Sammo Hung till en kultfigur – han var knappast kungen av grace, den gode Sammo, men mellan diverse flatulenta och alkoholrelaterade skämt visade han upp en kung fu-balett så grandios att Jackie Chan hela sin karriär försökte efterlikna den utan att lyckas.

Kanske är det Sammo Hung man ska jämföra med He Anxia, den unge Taoist-munken som utgör huvudrollen i den här filmen. Han spelas av Baoqiang Wang, som är en riktig skådespelare som vunnit flera skådespelarpriser i Asien och som hade en av de centrala rollerna i Zhangke Jias A Touch of Sin.

Han gör He Anxia lite grann som om han har birollen i en kinesisk ”Stefan och Krister”. Praktiskt taget hela filmen igenom bär han ett idiotiskt flin och skrattar som en fårskalle – egentligen spelar det ingen roll varför, för han gör det genom hela filmen, men en god procentdel består av könsrelaterade saker.

Filmen är en odyssé som börjar med att vår tappre hjälte exkluderas ur sitt Taoist-tempel eftersom han är för jobbig och är så pass bra på att slåss att han bedöms kunna klara sig själv – ett konstaterande som den äldste munken inte verkar tycka ha kommit en dag för tidigt.

Tidpunkten är 1930-talets Kina och He Anxias färd är en episodisk, efterhand alltmer långdragen, där en hel del asiatisk skådis-royalty gör besök. Trots att han är ute på egen hand, för att han tydligen klarar sig själv, består filmens olika segment av nya mentorer som i sin tur har egna konflikter vi tar del av. Den främste är en godhjärtad läkare (Fan Wei), vars lillebror har en affär med läkarfrun; ytterligare figurer kommer och går, och med dem miljöer och situationer som har 30-talets flärd; höjdpunkten är en gangsterkonflikt omkring Pekings operahus där filmen når en estetisk knutpunkt mellan top hat-gangsterfilmer och klassisk wuxia.

Men om jag låter bred i beskrivningen så är det för att det finns både för mycket och för lite att säga om intrigerna, som är för många för att vi ska kunna gå in i detalj på dem och därför såpamässiga och tråkiga i sin monotona repetition. Baktungt försöker sedan filmen bygga upp en episk sentimentalitet, nästan som om huvudpersonen blir en Forrest Gump i en äventyrlig tid; i slutändan försöker filmen efterlikna någon slags Kung Fu Panda-film av Lasse Hallström (av någon anledning är filmen också berättad av He Anxias osynliga son, vilken avslöjar från början att allt kommer att gå bra). Den syntetiska stilen känns lika hjärtvärmande som en Ellos-reklam, om än en lite mer påkostad sådan. Och full av dansande kung fu-akrobater.

Många kommer vilja se den här filmen för att se folk flyga i luften, vilket folk onekligen gör i filmen, men det är mycket tradigt trams mellan varven. Filmen kan rekommenderas till den som vill introducera sin åttaåring för wuxia-genren. Jag vet att det låter långsökt, men det är det närmaste en rekommendation jag kan komma.

FREDRIK FYHR


MrsMiracle_DVD_Sleeve

MONK COMES DOWN THE MOUNTAIN

Originaltitel; land: Dao shi xia shan; Kina, USA.
Urpremiär: 3 juli 2015 (Kina).
Svensk premiär: 16 maj 2016 (DVD/Blu-Ray).
Speltid: 123 min. (2.03).
Åldersgräns och lämplighet: 11.
Teknisk process/print/bildformat: ARRIRAW 2.8K; DI 2K/35mm, D-Cinema (äv 3D)/2.35:1
Huvudsakliga skådespelare: Baoqiang Wang, Aaron Kwok, Chen Chang, Wah Yuen, Chiling Lin, Jaycee Chan.
Regi: Chen Kaige.
Producent: Chen Hong.
Foto: Geoffrey Simpson.
Klippning: Wayne Wahrman.
Musik: George Acogny.
Produktionsbolag: Columbia Pictures.
Svensk distributör: Universal Sony.


rsz_2starrating-300x75
Betyg och omdöme: Medel – Wuxia-äventyr med högt produktionsvärden men i grunden ihålig mainstream-sentimentalitet som gör att intrigen känns ogenuin och oinspirerad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *