Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

10 filmtips, vecka 20-21

1

n01

4K ULTRA HD BLU-RAY

Denna vecka anländer de första 4K-Blu Ray-skivorna för hemmabruk. Dessa omtalade, eller åtminstone ganska välreklamerade, 4K Ultra HD-Blu Ray-diskar – vilket låter förvillande likt Super Mega Awesome Jabba-dabba-Scooby Doo Deluxe – gäller dock ett par filmer av varierande kvalitet. Den tveklöst bästa filmen som får 4K-behandling är Sicario men den går bara att få tag på via import – istället får den svenska publiken, förutom The Martian, nöja sig med Smurfs 2, Salt, Hancock, Chappie, The Amazing Spider-Man 2, Pineapple Express och Shitman. Då ska man först köpa en 4K-spelare som ligger på runt 5000-lappen.

2

n02

DEN NAKNA ÖN (1960)

Criterions senaste utgåva är av Kaneto Shindôs Den nakna ön, en briljant och fascinerande film berättad helt utan dialoger. Handlar om ett bondepar och deras två barn som bor på en öde ö och dagligen ror över till en angränsande ö för att hämta vatten till den dåliga skörden. Fängslande film, unik i sitt slag, om tillvarons meningslösa upprepning och den existentiella tomheten. Det är klassiskt avantgardistiskt konstfilmande, producerad vid sidan av japanska filmbolaget Toho vars ställning i övrigt alltid liknat monopol över japansk film, som i sin stumhet kopplar till landets långa stumfilmstradition (som pågick ända in i 1930-talet) och som skapar en hypnotisk, poetisk stämning (om jag minns filmen rätt).

Criterions utgåva är som vanligt en oklanderlig HD-restoration med en introduktion av Shindo, ett kommentarspår med Shindo och kompositören Hiraku Hayashi, en nyligen inspelad hyllning av filmen från Benicio del Toro (något otippat), en ny intervju med filmvetaren Akira Mizuta Lippit, och en essä av diton Haden Guest, samt förstås en trailer.

3

MARGUERITE (2015)

Här en film jag glömde nämna förra veckan – Marguerite, den verklighetsinspirerade berättelsen om en fransk tant på 1920-talet som levde i villfarelsen att hon var en stor operadiva: I verkligheten sjöng hon lika bra som en löpande katt. En av förra årets bästa filmer – se den gärna innan remaken med Meryl Streep kommer! (OBS! Ej ironiskt menat).

4

youth videosöndag

YOUTH (2015)

En till av förra årets bästa filmer finns på VOD från och med måndag 23/5. Michael Caine och Harvey Keitel som åldrade genier på ålderdomshem låter som upplägget för en flåshurtig gubb-komedi men Paolo Sorrentinos film är i själva verket en hyllning till konsten, en intelligent och oironisk meditation över hur mycket bättre fiktionen är än verkligheten.

5

n06

SISTA KOMMANDOT (1928)

Josef von Sternbergs majestätiska andra film, med Emil Jannings som en rysk general i exil, som blir galen av förödmjukelse och posttraumatisk stress när han måste spela en roll i rivalen William Powells nya film, en roll som påminner honom alltför mycket om det liv han lämnat bakom sig – Jag säger att Sista kommandot är majestätisk, för det vet jag. Jag kan inte rekommendera den eller inte i övrigt, för den ligger på listan över osett för mig – men jag förutsätter att den är värd att äga på Blu-Ray. Denna version är utgiven av Eureka under deras utmärkta Masters of Cinema-serie, och kommer med originalsoundtracket, en ny videointervju med kritikern Tony Rayns, en videoessä och en 32-sidig bok med utdrag ur en von Sternberg-biografi, arkivbilder och originalrecensioner från 1928, ett av filmhistoriens största år.

6

n04

YTTERLIGARE STUMFILMER

Och för den som är som jag, och gärna bränner pengar på utbyggandet av ett värdigt filmarkiv, så finns det ytterligare stumfilmer att beställa från Amazon, många som inte getts ut förut. Den mest attraktiva utgivningen är den klassiska serien The Hazards of Helen (1915-16) som ges ut för billig penning (6 dollar) med alla avsnitt i serien, som var otroligt populär när det begav sig, plus kortfilmen The Grit of the Girl Telegrapher (1912).

För samma penning finns Human Desire (1919) med den bortglömda superstjärnan Anita Stewart, en gång i tiden den rikaste kvinnan i Hollywood, som här spelar lidelsefull nunna i Italien (tveklöst en flört med italienarna, som var det största filmlandet på den här tiden jämte Frankrike); indie-deckarna The Man from Headquarters (1928) och Brothers (1929) med b-filmsstjärnan Cornelius Keefe; de två boxardramerna The Battling Fool (1924) med William Fairbanks och American Pluck (1925) samt de två flygarfilmerna Daring Deeds (1927) och Won in the Clouds (1928). Good times!

7

n05

EN GIFT KVINNA (1964)

Enligt mig ett av Jean-Luc Godards största mästerverk, denna uppluckrade skildring av ett triangeldrama där kvinnan inser att hon är ett sexualiserat objekt och designerad moder inte bara av sina män utan av hela samhället, gjordes av Godard på kort tid, nästan utan manus, i förbifarten, och även om det kan anklagas för att vara en experimentfilm är den också otippat nog en av den excentriske anti-formalistens mest enhetliga och intensivt berörande filmer.

Ges ut den 24/5 av Cohen Film Collection (skippas också via Amazon) och kommer med tre intervjuer; en med modedesignern och filmproducenten agnés b., en med Godard-vetaren Antoine de Baecque och en med den kvinnliga huvudrollen Macha Méril. Huvudsaken är dock att En gift kvinna finns utgiven på Blu-Ray – det är en av Godards mest förbisedda filmer, och har länge missbehandlats medialt.

8

SÄLLSKAPET (2015)

En annan uppmärksammad film som kommer på VOD i veckan (åtminstone onsdag 25/5 på Plejmo) – Pablo Larrains deppiga arthouse-film om ett par pedofilpräster och deras tillvaro i exil från kyrkan, i ett boende ute på vischan, fick en del riktigt bra recensioner; själv var jag mer skeptisk, men den kan förstås vara värd en titt.

9

den gode dinosaurien videosöndag 2

DEN GODE DINOSAURIEN (2015)

Mindre ensam var jag om att ogilla Disneys senaste, den tafatta Den gode dinosaurien, men det känns inte rätt att förbi se den senaste Disneyfilmen när den finns tillgänglig (23/5) medan obskyra och dyra stumfilmer via import förstås är mindre tillgängligt. Har du barn? Du kan då utsätta dem för den här filmen och se hur de reagerar. Det är det närmaste jag kommer en rekommendation, men ändå.

10

THE LITTLE DEATH

En helt klart mer vuxen film, en sexkomedi från Australien om ett par par (ja, ett par par) som försöker spexa till sexlivet på olika sätt, vilket får en del prekära resultat. Detta är inte en ”ti-hi vad tokigt det är med sex”-komedi av amerikanskt snitt utan en emellanåt riktigt djärv film som tar itu med porr och våldtäktsfantasier samtidigt som den tillåter oss att skratta åt oss själva. Har getts ut på DVD och Blu-Ray tidigare, och finns på SF Anytime, men finns nu också på Viaplay för de som har det. Jag tar bara chansen att tipsa om den en gång till.

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *