Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

10 filmtips, vecka 19-20

1

10a

EASY RIDER (1969)

Get your motor runnin’, ty Criterions utgåva av Easy Rider finns att beställa via svenska leverantörer från och med den tjugonde maj – HD-transfern är övervakad av fotografen László Kovács, filmen kommer i originalets mono med valbar 5.1 surround, med två kommentarspår (ett med Hopper solo, ett med Hopper, Peter Fonda och producenten Paul Lewis), två dokumentärer om skapandet av filmen, utdrag från Cannes 1969, en intervju från 2010, trailers och en essä av den av mig omhuldade Matt Zoller Seitz.

2

10b210b1

BATMAN & SUPERMAN BLURAY BOX SET

Om det går en vecka denna sommar som inte innehåller superhjältar någonstans så ska jag äta upp min cape. Men, likväl, det är värt att poängtera att Warner nu ger ut två boxar med Batman och Stålmannen – det rör sig om en box med Tim Burtons och Joel Schumachers filmer (Batman, Batman återkomsten, Batman Forever och Batman & Robin) och de fyra stålmannen-filmerna med Christopher Reeve. Tekniskt sett är dessa boxar direkta Blu-Ray-kopior av de boxar som redan tidigare getts ut på DVD men inte fy skam – gott om extramaterial, med kommentatorspår på alla åtta filmer. De är informativa och lindrande – ska man se Batman & Robin, eller Superman III (”Stålmannen går på en krypto-nit”) och Superman IV (där Stålmannen går ut i ”kampen för freden”… mot Nuclear Man!) så bör man se dem medan regissörerna försöker förklara hur det kunde gå så fel. (Schumacher går så långt att han faktiskt ursäktar sig för att ha gjort Batman & Robin, vilket man får säga är sällsynt storsint).

3

suffragette videosöndag

SUFFRAGETTE (2015)

Suffragette må inte vara den ultimata filmen om suffragetterna på 1920-talet, men det är robust och politiskt medveten underhållning som ligger ungefär på nivån av en starkare TV-serie – skickligt gjort på alla sätt och vis, och högst sebart, med en riktigt lysande Carey Mulligan i huvudrollen. Finns på DVD, Blu-Ray och VOD.

4

tf

THE FALLING (2014)

Carol Morelys suggestiva indiepärla The Falling har funnits på import-Blu Ray sedan länge, och på VOD någon vecka, så jag vet inte hur många som väljer att lägga vantarna på Njutafilms DVD-release av filmen – men jag tar tillfället i akt att slå ett extra slag för filmen, som är en typsikt lysande film som hamnar under radarn. Berättelsen om ett par tonårsflickor som, på en sträng katolsk flickskola, börjar lida av ”svimsjuka” är mystisk och djupt psykodynamisk, med flera karaktärer och storytrådar som går djupare och djupare ju längre filmen pågår, genom ett fantastiskt visuellt språk och musik av Tracey Thorn (från Everything But the Girl).

5

10e

GHOST IN THE SHELL: THE NEW MOVIE (2015)

Det var år och dagar sedan jag såg originalet Ghost in the Shell – jag hade hört att ”om du bara ska se en anime-film i ditt liv se Akira och Ghost in the Shell”. Jag kan inte gå i god för uppföljaren, men om du bara ska se en anime-uppföljare i ditt liv borde det vara den här. Utgiven på DVD och Blu-Ray av Manga Entertainment och finns till import-priser (dvs i dyraste laget) hos svenska leverantörer, men prislappen brukar inte avskräcka samlare.

6

S562 TRUBBEL I KARIBIEN.indd

TRUBBEL I KARIBIEN (1974)

Desto billigare underhållning hittar vi från Studio S, som man kan lita på håller lågan vid liv i utrotningshotade saker som Bud Spencer och Terence Hill, till exempel. Här spelar den charmigt burleska duon ett par ”prästpolare” som får ”klå upp tyranner” när de räddar en karibisk ö från kolonisiatörer och en ond guvernör (spelad av Robert Loggia). Det må inte vara stor konst, men det är inte ofta man hittar sådant här på video.

7

THE SWEDISH THEORY OF LOVE (2015)

Det kan bli ändring på det i framtiden men dokumentärer är inte vad som oftast avhandlas på Videosöndag – något måste bort helt enkelt, och jag själv har en krånglig inställning till genren – men The Swedish Theory of Love släpps hursomhelst i veckan på DVD, Blu-Ray och VOD. Det är en studie i den svenska ensamheten som fått rimligt positiva recensioner, även om historieskildringen ska vara subjektiv (tydligen ”började” ensamheten på 70-talet). Det låter rent spontant som den typ av zeitgesteri jag själv får utslag av, men jag har inte sett filmen – Vem vet? Den kanske är hur bra som helst.

8

100

MUSTANG (2015)

Jag hade vissa invändningar mot Deniz Gamze Ergüvens hyllade skildring av systrar i ett förtryckande hem i den turkiska landsbygden – men det var också invändningar som jag själv störde mig på att jag hade, för i själ och hjärta är Mustang en upplyftande och engagerande film av helt rätt orsaker. Den lär släppas på vår sida av kusten också men anledningen till att beställa denna Blu-Ray via Amazon är att den kommer med ytterligare en kortfilm av Ergüven, ett åttasidigt häfte och en intervju med skådespelarna. Ett kompendium som jag slår mig i backen på att ingen kommer orka leverera inför en svensk release.

9

10g

TROLLKARLEN FRÅN OZ (1939)

En no brainer. Finns att streama på SF Anytime. Aldrig fel.

10

10h

TAPPA INTE SUGEN FAST DU ÄR LUDEN (1971)

Den här i sin tur finns att streama på Viaplay. Jag är nästan säker på att den här gamla familjefilmen från Disney, som i original heter The Barefoot Executive, distribueras på grund av populariteten den rönjt i Facebook-gruppen ”Gasen i botten, Tony Montana”. Om filmen, om en chimpans som tar över ett TV-bolag, är bra eller inte? Det tänker jag nog inte ta reda på. Men Kurt Russell är ju faktiskt aldrig dålig. Han borde inte vara dålig här. Visst ser det ut som att han inte är torr bakom öronen än men han var i själva verket rätt varm i kläderna – Russell debuterade som barnskådis redan på 1950-talet, vilket förklarar varför han är och förblir en så proffsig skådespelare i vilken film som helst.

FREDRIK FYHR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *