Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Bad Neighbours 2

99999999

Uppföljarens lott är av tradition upprepning. Upprepning och upptrappning. Mer eller mindre anskrämliga amerikanska komedier från de senaste åren (med avsändare Hollywood) har alla resulterat i en eller flera likartade uppföljare. Baksmällan del 2, och 3, Horrible Bosses 2, 22 Jump Street, Anchorman 2 och nu senast Bad Neighbours 2 är några av de produkter som verkar i den stolta traditionen av obligatoriska uppföljare vilka mer eller mindre levererar samma film fast i en något modifierad och överdriven version. Skämt återanvänds och karaktärers utvecklingskurvor vrids tillbaka för att kunna spelas ut på ungefär samma sätt ännu en gång. Ibland tillkommer en krystad twist. Ofta även ett par nya karaktärer. Men då axlas samma typ av roll som någon annan haft i originalet. Här håller man sig till ett lyckat recept, särskilt då ingredienser och kockar är samma som förut. Man öser bara på med mycket mer.

Men vem är jag att gnälla? En komedi lever och dör med sina skämt. Vem bryr sig om hur maskinen är konstruerad så länge den kittlar under fötterna och får en att skratta? Bad Neighbours 2 är en film för den som gillade Bad Neighbours. En film för den som tycker om att variera sin måltid i fråga om volym och inte innehåll. Mer av detsamma, med betoning på ”detsamma”. Upprepning och upptrappning.

Kanske är misstaget mitt eget. Dessa filmer är inte gjorda för att ses strax efter varandra. Det behövs en längre lucka mellan original och uppföljare, så att publiken på sin höjd känner igen situationer och punchlines mer än de faktiskt ser hur de följer samma matematiska formel. Själv såg jag den första Bad Neighbours dagen innan pressvisningen av Bad Neighbours 2. Och uppföljarens lott är i det här fallet, de facto, upprepning. Upprepning och upptrappning.

Seth Rogen och Rose Byrne är fortfarande mysknasiga som halvkrisande småbarnsföräldrar, Zac Efron är fortfarande bra mycket charmigare än förväntat som partyglad fratboy utan framtidsutsikter, och samtliga biroller från första omgången återkommer pliktskyldigt för att skoja till det på liknande sätt som förut.

Det finns skillnader. Men som vi lärt oss är dessa marginella. Titelns dåliga grannar är den här gången nämligen inte Zac Efrons collegebrödraskap (fraternity), utan Chloe Grace Moretz collegesystraskap (sorority). Efron har en tongivande, om än förvirrande, roll. Mycket av den kärlek som originalfilmen ändå fick från överraskade kritiker byggde på kemin mellan honom och Rogen. Den funkar även här. Sämre ställt är det med Grace Moretz som varken lyckas generera sympati eller avsky som rivig antagonist. En sorts kastrerad Hit Girl, om man så vill.

Tempot är – så länge vi inte följer Grace Moretz och hennes nyblivna BFF:s långsamma utveckling från utstötta trubbelmakare till feministiska förebilder – tämligen skyhögt, med halsbrytande knarkjakter, våldtäktsskämt, hiphopmusik och snusk i en allt mer uppskruvad kakafoni som gör sitt bästa för att överträffa originalet.

Är Bad Neighbours 2 en lyckad anrättning? Jag vet inte riktigt. Jag var ganska mätt redan i förtexterna. Den är samma sak och mer av allt. Fans av originalet bör känna sig hemma. Vi andra gör nog bäst i att stanna hemma.

ROBERT WARREBÄCK


bn22

BAD NEIGHBOURS 2

Originaltitel; land: Neighbors 2: Sorority Rising; USA.
Urpremiär/svensk: 4 maj 2016.
Speltid: 92 min. (1.32).
Åldersgräns och lämplighet: 15.
Teknisk process/print/bildformat: codex (Arri Alexa)/D-Cinema/2.35:1.
Huvudsakliga skådespelare: Chloë Grace Moretz, Zac Efron, Rose Byrne, Selena Gomez, Seth Rogen, Dave Franco, Kiersey Clemons, Lisa Kudrow, Ike Barinholtz, Carla Gallo, Abbi Jacobson, Hannibal Buress, LL Cool J, Ciara Bravo, Spencer Boldman, Jerrod Carmichael
Regi: Nicholas Stoller.
Manus: Andrew Jay Cohen, Brendan O’Brien, Nicholas Stoller, Seth Rogen, Evan Goldberg.
Producent: Evan Goldberg, Seth Rogen, James Weaver.
Foto: Brandon Trost.
Klippning: Zene Baker, Peck Prior, Michael A. Webber.
Musik: Michael Andrews.
Scenografi: Theresa Guleserian.
Kostym:Leesa Evans, Emily Gunshor.
Produktionsbolag: Good Universe, Point Grey Pictures.
Svensk distributör: UIP/Universal.


rsz_2starrating-300x75
Betyg och omdöme: Medel – okej men mekanisk uppföljare som varken gör till eller från för föregångaren.

3 svar på ”Bad Neighbours 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *