Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videomåndag#3

Veckans tips

1

4 HASSE EKMAN-FILMER (DVD)

Studio S har alltid älskat Hasse Ekman och för att fira hans hundraårsdag utvidgar de sin samling med ytterligare fyra filmer – den stora ”skandalfilmen” Dårskapens hus (1951), den på sin tid upphaussade Sven Stolpe-filmatiseringen I dödens väntrum (1946) med Viveca Lindfors, en av Hasses allra mest klassiska filmer Eldfågeln (1952) och den mer anspråkslösa Stig Järrel-komedin Lyckan kommer (1942).

Det härliga introt till Dårskapens hus:

Filmerna ligger på blygsamma 99 kronor var och innehåller extramaterial i form av en oumbärlig bonusfilm som innehåller lite mer än en timme av material från de 38 filmer som studion Terrafilm gjorde mellan 1938-1948.

Dessa klenoder ur svensk filmhistoria hittar du ingen annanstans och är en no-brainer för cineastsamlare.

 

2

THE CELL (BR, Import)

Det är möjligt att den besynnerlige regissören Tarsem Singh bara kommer att bli ihågkommen för sina barbariskt surrealistiska thrillers The Cell (2000) och The Fall (2006). Nu har Warner släppt en regionsfri BR-utgåva av The Cell – en helt tokig film där Jennifer Lopez spelar barnpsykolog som (högst bokstavligt talat) rör sig genom landskapet inuti en seriemördares hjärna, medan han ligger i koma, för att hitta en flicka han kidnappat. En läcker film, säga vad man vill, som här kommer med kommentatorspår av Singh, en dokumentär med den talande titeln ”Style As Substance”, och borttagna scener.

 

3

DRESSED TO KILL (DVD, Blu-Ray, Criterion)

Brian De Palmas dunkla och regniga giallo-hyllning är en av hans läckraste och mest underhållande filmer. Den har getts ut på Blu-Ray tidigare (Region 1) men  får nu Criterion-behandlingen i Director’s Cut-format med en ny 4K-master, nya intervjuer med De Palma, Nancy Allen, producenten George Litto, kompositören Pino Donaggio och Victoria Lynn Johnsson (Nancy Allens body double… ett internt De Palma-skämt?), tidigare intervjuer, en dokumentär från 2001, gallerier, trailers och en essä av kritikern Michael Koresky. En glad överraskning och naturligtvis det enda sättet att ha Dressed to Kill med stolthet på hyllan.

 

34

PAPILLON (DVD)

Av oklar anledning ger Atlantic ut en ny upplaga av en tidigare DVD-utgåva av Franklin J. Schaffners halvklassiker med Steve McQueen och Dustin Hoffman som fångar på väg mot friheten. En bra film (om jag minns den rätt) men som ofta är fallet är Altantics utgåva en bluff med ett ganska snyggt paket men utan extramaterial, inga engelska texter och omärkvärdig bild- och ljudkvalité.

 

4

SOUND OF MUSIC (Blu-Ray, Import)

Gillar du Sound of Music? Den fyller 50! Här kommer Blu-Ray-utgåvan på fem skivor. En hel skiva är dedikerad åt soundtracket, en annan har filmen i en ny HD-master, en tredje har filmen med kommentatorspår med Julie ANdrews, Christopher Plummer och regissören Robert Wise och därutöver kryllar utgåvan såklart av dokumentärer, interaktiva spel, outtakes, obskyrt arkivmaterial och sing along-videor. Helt klart värt att tömma plånboken för (om man nu inte är allergisk mot filmen, vilket jag å andra sidan inte kan klandra någon för att vara).

 

Ett svar på ”Videomåndag#3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *